I ovaj petak nastavljamo s prenošenjem priča i recepata po uzoru na autoricu Diku Marjanović-Radicu, vrsnu poznavateljicu dalmatinske kuhinje. Donosimo prijedlog ljetnog menija za ručak i večeru s receptom po uzoru na njezin kao i neke savjete koje je zabilježila u svojoj knjizi “Dalmatinska kuhinja” u izdanju iz 1951. godine.

Recept koji predstavljamo ovaj put je onaj za pašticadu, tradicionalno dalmatinsko jelo koje se priprema najčešće za neke svečane prigode poput vjenčanja ili krštenja, ili prilikom većih nedjeljnih ručkova i obiteljskih okupljanja. Pašticada se ubraja u hrvatsko autohtono jelo, a korijene vuče iz Italije, pretpostavlja se iz vremena procvata Mletačke republike. Priprema i kuhanje su vrlo dugi i uključuju mariniranje i dugo kuhanje govedine. U svjetskoj kuhinji možemo naći slična jela - u Njemačkoj postoji jelo Sauerbraten, a u Italiji, u regiji Pijemont, jelo Brasato al Barolo, s vinom svojstvenim za tu regiju i ponekad klinčićem kao začinom, ali bez octa i suhih šljiva.
U nastavku pogledajte prijedlog ljetnog menija iz “Dalmatinske kuhinje” te recept za pašticadu po uzoru na onaj iz te kuharice.

RUČAK:
Riža s krumpirom ili tikvicama
Bravlji but kao pašticada
Valjušci od krumpira ili domaći rezanci
Kolač od pšenična brašna

VEČERA:
Jaja s pirjanim rajčicama
Grožđe, smokve

Pašticada

profimedia-0291121101
Profimedia 

Sastojci:
75 dkg goveđi frikando (goveđi but)
cca 1/2 vinskog octa
nekoliko klinčića
4 češnja češnjaka
suha slanina
1 veliki luk
10 dkg masti
korijen selena
2 veće mrkve
sol, papar, muškatni oraščić
1 dcl vina
pire od rajčice
šaka suhih šljiva

Priprema:
Uzmete komad goveđeg frikandoa (buta) kojeg dobro operete i osušite te ga nabockate s klinčićima, češnjakom i slaninom. Stavite meso u posudu te ga prelijete vinskim octom (kvasinom) da ga prekrije i tako meso ostavite preko noći, da omekša i da se prožmu okusi.
Sutradan u loncu, na masti, prvo zapecite meso sa svih strana, izvadite ga i potom na istoj masti zažutite jedan veći luk, narezan korijen od selena i dvije mrkve. Vratite meso, začinite i pustite da još malo krčka, dok ne ostane bez soka. U međuvremenu u šalici zamiješajte vino, pire od rajčice, muškatni oraščić (možete i malo crvene paprike) te s tim zalijte meso i povrće. Kad zavrije i kad ispari alkohol, nakon nekih deset minuta, dodajte vode ili goveđeg temeljca, da pokrije meso i pustite da kuha na laganoj vatri nekih 3.5 sata.
Kad prođe to vrijeme, izvadite meso, narežite ga na komade i opet vratite u umak, dodajte šaku suhih šljiva i pustite da kuha još pola sata. Poslužite uz domaće njoke ili tjesteninu.