Mirisni klobuci omiljena su hrana u svako doba godine, ali najukusnija upravo u jesen. I tome je tako od pamtivijeka jer su jestive gljive vrlo zdrava i ukusna namirnica bogata bjelančevinama, vlaknima, vitaminima i mineralima. Zanimljivo je da sadrže više bjelančevina od ostalog povrća, a pri tome su ove niskokalorične poslastice izvor odličnog okusa koji se lako povezuje s drugim namirnicama, pružajući odličan gastro užitak. I dok svakodnevno možemo uživati u blagodatima šampinjonima i bukovača, sada je vrijeme za zalogaje sa šumskim gljivama, od kojih se uvijek rado odlučimo za kralja šume – vrganj. Jesen je odlično doba za jela iz pećnice, zato krenimo!

Bruschette s vrganjima, piletinom i sirom

Sastojci:

200 g vrganja
2 češnja češnjaka
8 kriški kruha
200 g sira brie
2 filea pilećih prsa
1 manja ljuta papričica
svježi vlasac i peršin
sol, papar
maslinovo ulje

Priprema: pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Piletinu operite, posušite, narežite na kockice te posolite i popaprite. Vlasac i peršin operite, posušite i sitno nasjeckajte. U tavi ugrijte dvije žlice ulja, dodajte vrganje narezane na ploške te nasjeckani i oljušteni češnjak. Posolite, popaprite i pržite oko tri minute. Potom izvadite gljive i u tavi popržite piletinu. Vrganje, sir, nasjeckanu ljutu papričicu i kockice mesa stavite na kriške kruha te pospite sjeckanim vlascem i peršinom. Nakapajte uljem pa pecite u zagrijanoj pećnici oko deset minuta. Poslužite odmah.