Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O vinima s krajnjih točaka Hrvatske

Na krajnjem istoku je Ilok, na zapadu Momjan, a na jugu Konavle. Na sve tri lokacije prave se vrhunska vina, a neka od njih predstavljamo i u ovoj Trici

PXL_040913_6562983 Izvor: Duško Marušić/PIXSELL

Ilok na krajnjem istoku Hrvatske, Momjan na zapadu te Konavle na jugu tri su vrha hrvatskog vinskog trokuta čije su stranice ukupno duge oko 1300 kilometara gleda li se najkraća udaljenost, a više od 1700 kilometara pokuša li se obići ih automobilom. Isplati se na taj "crokutasti" put, bez obzira na njegovu dužinu, zato što su na svakoj od krajnjih stanica vina vrijedna pozornosti. Iločko vinogorje prepoznatljivo je po tramincima, no u povijesti je to bilo područje zelenog silvanca, danas prevladava graševina, a i dobrih je rizlinga sve više. Konavle su carstvo malvasije dubrovačke, ali i odličnih crnih vina od našeg plavca malog te najpoznatijih međunarodnih crnih sorata, a Momjan, pak, kraj muškata bijelog koji se na tom području toliko dobro snašao da su Momjancima dopustili nazvati sortu momjanskim muškatom. No, izvrsni su tamo i terani pa ova šetnja može započeti finim rizlingom, nastaviti se neobičnim ružićastim vinom od syraha, a završiti teranom odnjegovanim u amfori.

Rajnski rizling Radosh, Papak, Ilok, Srijem. Cijena - 60 kn
Izvor: StoryGourmet Press

Mladen Papak niz je godina bio glavni enolog i direktor Iločkih podruma, a od 2014. vodi obiteljsku vinariju. Na etiketama se duhovito poigrao prezimenom pa svinjski papak drži čašu. Obitelj Papak ima vinograde na najistočnijem položaju u Hrvatskoj, zove se Radoš ili Radoško brdo, pa je Radosh i dio naziva ovog finog rajnskog rizlinga mozelskog tipa, dakle s ostatkom neprovrela šećera, ali i puno finih kiselina zahvaljujući kojima nema dojma da je vino preslatko. Fino pristaje masnijim jelima kontinentalne Hrvatske, a butelja zrele berbe 2017. u osječkoj vinoteci Vinita stoji 60 kuna.

Fiora Syrah rosé Crvik, Konavle, Srednja i južna Dalmacija. Cijena - 56,99 kn
Izvor: StoryGourmet Press

Ružičasto vino s karakterom crvenog ili crnog, tako bi se mogao opisati Rosé Fiora obitelji Crvik iz mjesta Komaji u Ćilipima, južno od Dubrovnika. Od syraha je, malo tamnije boje nego što je uobičajena kod svježih roséa namijenjenih ljetnoj potrošnji, miriše voćno, ali i po divljoj rusici, cvijetu čijim se laticama u Konavlima zasipala procesija za Tijelovo. Okus je čvrst i da ga piju zavezanih očiju, mnogi bi rekli kako je riječ o lakšem crnjaku. Primjereno je laganijim mesnim jelima i plavoj morskoj ribi, a butelja u Beer shopu Pomalo preko Glovo aplikacije stoji 56,99 kuna.

Amfora Teran Kabola, Momjan, Zapadna Istra. Cijena - 183 kn
Izvor: StoryGourmet Press

Duboke je rubinske boje teran koji Marino Markežić Kabola iz Momjana njeguje u glinenoj amfori i drvenim bačvama. Miriše po bobićastom voću, ponajprije borovnicama, a potom stižu arome dozrijevanja poput vanilije, tamne čokolade, cedra, kože... Okus mu je pun, s izraženom svježinom za koju je sorta poznata po finim kiselinama podjednako zaslužna, kao i mineralnost iz tla na kojem raste vinograd. Nakon gutljaja vraća se ugodan miris šljive. Vino se može kupiti pa čuvati, no lijepo ga je i odmah piti uz svinjetinu ili teletinu ispod peke. Na thewineandmore.com butelja stoji 183 kune.

Magazin

Royals