Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Culinary Zinema i foodie filmske poslastice kojima nećete moći odoljeti

Koliko je svijet gastronomije zanimljiv i važan potvrđuju i filmovi predstavljeni na ovogodišnjem izdanju San Sebastian International Film Festivala

fp_695890_23413 Izvor: San Sebastian International Film Festival

69. izdanje San Sebastian International Film Festivala događaj je koji je privukao brojne zaljubljenike u film ali i one koji na filmskim ekranima posebno vole foodie filmske poslastice. Pa se tako u sklopu programa "Culinary Zinema" na samom otvorenju uživalo u u filmu "Las huellas de elBulli" te kroz svakodevne evente još u četiri naslova koja na izuzetan način otvaraju vrata svijeta gastronomije, života chefova i promjena kao odgovor na izazove pandemije. Ova je festivalska kategorija zanimljiva i po tome što okuplja zajednicu koja aktivno prati gastro scenu, i koja se s velikim veseljem vratila na festival u najboljem formatu – uživo, a posebnu draž projekciji svakog filma pružile su i tematske večere u organizaciji izuzetnog tima Basque Culinary Centera i cijenjenih chefova. Sve je to i više nego dobrodošlo u izuzetno zahtjevnoj godini za brojne restorane, chefove i njihove timove, u odličnom terminu dodjela raznih gastronomskih nagrada te iščekivanja novih sezonskih jelovnika te pop-up projekata.

 Izvor: San Sebastian International Film Festival

predstavljeni filmovi su:

LAS HUELLAS DE ELBULLI, IÑIGO RUIZ AQUERRETA, JOSÉ LARRAZA, Španjolska - chef Ferran Adrià, izuzetna karijera, utjecaj na svjetsku gastronomiju – sve je to i više nego dovoljno za priču kako o chefu tako i o restoranu elBulli čija su vrata zatvorena u ljetu 2011. Ovaj je film priča upravo o utjecajima koji snažno žive i danas, i koji su na sve ono što se po pitanju foodie kulture i danas dešava u španjolskom gradu Girona ostavili trag.

 Izvor: San Sebastian International Film Festival

DÉLICIEUX / DELICIOUS, ÉRIC BESNARD, Francuska - ovaj nas film vodi u svijet Francuske u 18. stoljeću, u vrijeme kada se raskoš života dijelila oko bogatih trpeza i večera. Priča je ovo o talentiranom chefu Manceronu koji se nizom događaja te zbog gubitka osjeta okusa odlučuje vratiti na selo gdje će uz zanimljivu Louise ponovo pronaći izgubljenu strats za kuhanjem ali i snagu za otvaranje prvog restorana u Francuskoj.

 Izvor: San Sebastian International Film Festival

MICHELIN STARS II: NORDIC BY NATURE, RASMUS DINESEN, Danska/Španjolska - Farski otoci mjesto su jedinstvenog iskustva, mjesto na kojem postoji čak 37 pojmova za maglu te još više za vodopade, ljudske karaktere, fermentaciju, plodove mora... Ali tu je i jedinstveno iskustvo koje pruža KOKS, top restoran za čiji se uspjeh nameće pitanje o tome kako je moguće usprkos vjetru, surovom terenu, zamalo polarnoj klimi, oblacima i niskim temperaturama pružati tako jedinstveno gastronomsko iskustvo. 

 Izvor: San Sebastian International Film Festival

REINVENTING MIRAZUR, FRANCK RIBIÈRE, VÉRANE FRÉDIANI, Velika Britanija/SAD/Japan/Švicarska - izuzetna priča o Mauru Colagercu, jednom od najvećih chefova današnjice, chefu restorana Mirazur (***) u Francuskoj te njegovoj posvećenosti promjeni kao posljedici pandemije, dugog lockdowna te odluke za promjenom na bolje, promjenom koja na izuzetan način donosi priču o kuhinji inspiriranoj biodinamikom. Na gastronsomskom kongresu Madrid Fusion chef Colagreco upravo je predstavio Moon projket, jelovnik baziran na mjesečevim mjenama, te sve prisutne uveo u izozetan svijet o kojem govori i ovaj dokumentarac.

 Izvor: San Sebastian International Film Festival

THE PURSUIT OF PERFECTION, TOSHIMICHI SAITO, Japan - kroz priče o četvorici vodećih chefova Japana današnjice ovaj vas film vodi u svijet sofisticirane japanske gastronomije, tradicije, kontrasta, potrage za kvalitetnim lokalnim namirnicama, u svijet kroz koji otkrivate brojne dileme i napore kroz koje chefovi grade put uspjeha ali i kroz koje otkrivate Tokijo kao mjesto izuzetnih gastro iskustava.

 Izvor: San Sebastian International Film Festival

Magazin

Royals