Nakon godine pauze zbog pandemije, od 14. do 22. listopada održat će se u Zagrebu 6. izdanje manifestacije Gout de/Good France, posvećeno gastronomiji sutrašnjice. Tom se manifestacijom svake godine diljem svijeta slavi 'francuski gastronomski obrok', koji je 2015. godine uvršten na popis nematerijalne baštine UNESCO-a. Prije dvije godine u manifestaciji je sudjelovalo više od 5000 chefova u 150 zemalja, te je time Gout de/Good France postao najveći gastronomski događaj na svijetu. Ove godine manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom francuskog gastronomskog velemajstora Alaina Ducassea.

GDF 1500x720 DPI-01
StoryGourmet Press 

Što se tiče Hrvatske, obilježavanje ove manifestacije počelo je već tijekom festivala taste the Mediterranean u Splitu od 6. do 9. listopada sudjelovanjem sedam chefova s francuskog juga Coline Faulquier, Antonyja Germanija, Clémenta Higginsa, Claudea Krajnera, Lionela Lévyja, Ippeija Uemure i Laëtitije Visse. Također, manifestacija se obilježava i u svim hrvatskim restoranima koji su uključeni u manifestaciju. U Zagrebu to su restorani Zinfandel's u hotelu Esplanade, Bistro Fotić, Stara zagrebačka škola te Market street food and drinks. U Mačkovcu su u manifestaciju uključila omiljena Mala hiža, u Splitu Zora bila i Noštromo, a u Osijeku Waldinger

Također, u Zagrebu će od 19. do 22. listopada gostovati jedan od 50 najboljih francuskih čokolatijera Claude Krajner, Francuz hrvatskog podrijetla. On će u srijedu 20. listopada održati masterclass za profesionalne chefove u hotelu Esplanade, a isti dan u 18 sati u Francuskom institutu u Zagrebu održat će Uvod u kušanje čokolade - predavanje koje nudi uvod u otkrivanje svih tajni čokolade te njezino degustiranje na sasvim drugačiji način. Također Claude Krajner gostovat će sa svojim vrhunskim kreacijama na gala večeri u restoranu Zinfandel's hotela Esplanade, u četvrtak 21. listopada. Inače, Krajner je titulu Maître Artisan Chocolatier dobio 2015. godine, a iste je godine postao i član prestižne kulinarske akademije Académie Nationale de Cuisine. Zanat je pekao u najboljim pariškim restoranima, ali i na Kanarskim otocima gdje je bio slastičar u restoranu Les Moulins de Paris na Lanzaroteu. Stalni je predavač na renomiranoj kulinarskoj školi Villa des Chefs u Aix-en-Provenceu, gdje poznati chefovi i slastičari održavaju tečajeve i masterclassove za polaznike. Claude Krajner također je autor personaliziranih čokoladnih proizvoda za velike tvrtke kao što su Kartell, Swarovsky i Palais des Thés. 

Claude Krajner (2)
arhiva hotela esplanade Slavni čokolatijer Claude Krajner

Good France - Zinfandels 2021 (7)
arhiva hotela esplanade Chefica Ana Grgić

A sada malo više detalja o gala večeri koja će se održati u restoranu Zinfandel's hotela Esplanade koja će se održati u suradnji s Veleposlanstvom Francuske Republike u Zagrebu i Francuskim institutom te festivalom Taste the Mediterranean. Zvijezda večeri definitivno će biti čokolatijer Claude Krajner, ali i chefica Ana Grgić Tomić, zaštitno lice tog restorana. Ana i Claude pripremaju večeru na francuski način, a uživanje započinje dobrodošlicom uz vrhunski šampanjac Moët & Chandon Brut Impérial i privlačne francuske mini zalogaje u Esplanade Lounge baru. Ana za uvod priprema praline s tamnom čokoladom i guščjom jetrom, marinirane kruške s tradicionalnim aromatičnim plavim sirom i pečenim orasima te frangipane od badema. Slijedi gala večera od pet sljedova: tarte Tatin od ljutike i sira brie uz pesto od ružmarina, nazaobilazan klasik francuske kuhinje – puževi u umaku od Pernoda i maslaca sa začinskim biljem, posluženi uz heljdu s kremom od češnjaka, francuska juha bouillabaisse sa šafranom i dagnjama te prsa biserke sous vide s tartufima, guščjom jetrom i kremom od celera – ovi okusi odvest će vas na pravo gastronomsko putovanje Francuskom. Gost večeri Claude Krajner za ovu će priliku kreirati neodoljivi mousse od gorke čokolade s mediteranskom narančom, koji će savršeno zaokružiti doživljaj. Cijena večere iznosi 680 kn po osobi, a uključuje šampanjac dobrodošlice uz male zalogaje te pet sljedova jela uz kavu/čaj i petit fours. Pomno odabrana selekcija francuskih vina, šampanjca, likera i konjaka naplaćuje se prema konzumaciji. Odabir francuske glazbe potpisuje DJ Jurki, a poklone za uzvanike osigurava francuska kozmetička kuća L'Occitane en Provence.

"Veselim se nastavku ove globalne inicijative i suradnji sa chefom Claudeom Krajnerom na gala večeri u Zinfandel'su. Sigurna sam da će gosti uživati u njegovim čokoladnim kreacijama. Ciljevi večere Good France uključuju povezivanje s lokalnim proizvođačima, etičko ugostiteljstvo i kuhanje bez stvaranja otpada te učenje o okusima. Na svemu tome već godinama radimo i osobito me veseli što je ove godine Michelin prepoznao naše napore u smjeru održivosti te dodijelio restoranu Zinfandel's prvu zelenu Michelinovu zvjezdicu u Hrvatskoj", rekla je chefica Ana Grgić Tomić.

Pogledajte našu galeriju i inspirirajte se okusima Francuske!

StoryGourmet Press, arhiva hotela esplanade Manifestiacija Gout de/good France 2021. u Hrvatskoj