Jeste li čuli za zlatno mlijeko? To je topli napitak, koji hrani i uravnotežuje, idealan za ove hladne mjesece pred nama kad ionako moramo raditi na jačanju svog imuniteta. Korijeni zlatnog mlijeka leže u Ayurvedi, drevnom indijskom holističkom sustavu iscjeljivanja.

Zlatno mlijeko je kombinacija slatkog, gorkog, trpkog, ljutog i začinjenog okusa. Poznat je i kao mlijeko od kurkume (odatle je i ta zlatna boja mlijeka) jer obično sadrži kurkumu, đumbir, crni papar i cimet pomiješan s punomasnim kravljim mlijekom i zaslađen medom. Neke verzije dodaju mljeveni kardamom i/ili ghee (pročišćeni maslac).

profimedia-0345282748
Profimedia 

U Ayurvedi, zlatno mlijeko (ili haldi doodh) je tonik koji se često konzumira prije spavanja – toplo mlijeko može vas uspavati. Ali možete ga piti u bilo koje doba dana, dapače, može biti i alternativa kavi.

Ovaj je napitak dobar za opće zdravlje, uostalom, poznato je da kurkuma pomaže u podržavanju različitih tjelesnih sustava (probavnog, krvožilnog, dišnog). Dobro ga je piti i kad ste bolesni, jer su kurkuma i đumbir prepuni antioksidansa.

Mi vam danas donosimo recept u kojem ćemo, umjesto punomasnog kravljeg mlijeka koristiti kokosovo mlijeko, tako da ovu verziju zlatnog mlijeka mogu piti i vegani. Provjerite recept u nastavku!

Sastojci:
1 pakovanje punomasnog kokosovog mlijeka
1 do 2 žlice svježe naribanog đumbira, po ukusu
1 žličica mljevene kurkume
1/4 žličice mljevenog cimeta
Sol
Mljeveni crni papar
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
2 žličice javorovog sirupa
Štapići cimeta i/ili mljeveni cimet ili kurkuma, za posluživanje (po želji)

profimedia-0362167587
Profimedia 

Priprema:
U malom loncu na srednje laganoj vatri prvo zagrijte kokosovo mlijeko dok ne zapari, oko 2 do 3 minute. Dodajte đumbir, kurkumu, cimet, sol i crni papar i lagano miješajte da se sjedini. Dodajte ekstrakt vanilije i umutite da se sjedini. Mlijeko skinite s vatre, ostavite da se malo ohladi i dodajte javorov sirup.
Kušajte mlijeko žlicom i prilagodite okuse po potrebi. Ako treba više začina, dodajte malo đumbira a ako nije dovoljno slatko, dodajte još malo javorovog sirupa. Ako općenito nedostaje okuse, dodajte još jedan prstohvat soli. Zatim pustite da zlatno mlijeko proključa te isključite vatru. Procijedite sve ostale vlaknaste komadiće đumbira kroz sitno sito. Ulijte ga u svoju omiljenu šalicu, pospite s još malo mljevene kurkume i/ili cimeta i udobno se smjestite na kauč s dekom i šalicom. Uzdravlje!