Ovo tradicionalno talijansko jelo dolazi iz Napulja i svoju je popularnost steklo diljem svijeta jer su za pripremu potrebni sastojci koje zasigurno imate u svojoj kuhinji. Jer duša jela je umak koji se priprema od maslinovog ulja i češnjaka. Zato, ukoliko volite tjesteninu, više nemate izgovora oko pripreme ručka ili večere, jer ovo se jelo priprema brzo i lako a osvaja okusom.

Aglio e olio
Profimedia Aglio e olio, priprema ovog jela je jednostavna

Sastojci

Tjestenina po izboru, preporuka su špageti
1 glavica češnjaka
4 žlice maslinovog ulja
Žlica svježe nasjeckanog peršina
Žlica svježe nasjeckanog bosiljka
Sol, papar

Priprema: Skuhajte tjesteninu prema uputama. Češnjak očistite te svaki češanj narežite na tanke listiće. Zagrijte maslinovo ulje u posudi u kojoj ćete pripremati umak. Na ugrijanom ulju kratko pržite češnjak pa dodajte kuhanu tjesteninu (tekućinu od kuhanja nemojte baciti). Začinite sa soli, paprom te nasjeckanim peršinom. Sve dobro promiješajte te kuhajte bez miješanja dok se sadržaj ne počne primati za dno posude a potom u tavu dodajte skuhanu tjesteninu, sol, papar i peršin. Dodajte decilitar tekućine od kuhanja tjestenine, promiješajte te kad višak tekućine ispari jelo začinite svježe nasjeckanim bosiljkom. Za ljubitelje kombinacije okusa dodajte ribani parmezan ili nježniju mozzarellu. Dobar tek!