Počele su prijave za 19. ocjenjivanje vina britanskog vinskog časopisa Decantera. Vinari iz cijelog svijeta mogu se prijavljivati do 18. veljače, a vina trebaju stići u London najkasnije do 10. ožujka. Prvi krug ocjenjivanja je od 24. do 30. travnja, drugi od 3. do 5. svibnja, a treći od 6. do 7. svibnja. Rezultati će biti objavljeni 7. lipnja. Koliko je ocjenjivački proces složen, pojašnjava poznati hrvatski sommelier Mario Meštrović koji je do pandemije i sam tamo ocjenjivao.

_DSC9745
Filip Hofer Sommelier Mario Meštrović bio je jedan od ocjenjivača na Decanterovu natjecanju

"Ocjene i ocjenjivače organizatori kontroliraju na četiri razine. Već u prvom krugu predsjednik komisije ispravlja bilo kakve sporne situacije ili značajnija razilaženja. Sljedeću kontrolu provode regionalni predsjednici koji su zaduženi za pet komisija, a nakon njih i predsjednik ukupnog Decanterovog ocjenjivanja provjerava sve diskutabilne medalje s regionalnim predsjednicima i presjednicima komisija", objašnjava Meštrović te dodaje kako dva tjedna nakon ocjenjivanja stručnjaci s titulom Master of Wine, kojih je trenutačno 419 iz 30 zemalja svijeta, još jednom provjeravaju jesu li vina koja su osvojila najviša priznanja to doista i zaslužila.

"Vina se ocjenjuju u cjenovnim razredima. Cijelo je ocjenjivanje usmjereno ka informiranju potrošača pa tako i oni mogu saznati što će dobiti nakon što ulože novac u butelju. Najniži cjenovni razred je do 10 funta, što je oko 85 kuna. London je višestruko skuplji od Zagreba, pa je to usporedivo s našim do 35 kuna. Za taj novac ni laici ni stručnjaci neće očekivati senzacionalna vina koja će pamtiti cijeli život, nego pitko i užitno vino", objašnjava Meštrović.

decanter1
StoryGourmet Press Bronca se osvaja za 86 do 89 bodova, a srebro za 90 do 94 boda
decanter2
StoryGourmet Press Zlatna su vina sa 95 ili 96 bodova, a platinasta ona koja dobiju 97 do 100 bodova

Na ovogodišnjem je ocjenjivanju 170 ocjenjivača kušalo više od 18.000 vina iz 56 zemalja. Hrvatska su vina osvojila tri platinaste medalje, što znači najmanje 97 od mogućih 100 bodova, osam zlatnih, odnosno 95 ili 96 bodova, 80 srebrnih (više od 90) i 163 brončane medalje ili više od 85 bodova. Najviša priznanja osvajala su već na prvom Decanterovu ocjenjivanju 2004. Enjingijevo Venje 1998. proglašeno je najboljim bijelim vinom od miješanih sorata u kategoriji do 10 funta, a njegova graševina 2002. također je osvojila 95 bodova.

Ivan Enjingi oduševio je Decanterove ocjenjivače svojim Bijelim Venjem
Dražen Kokorić Ivan Enjingi oduševio je Decanterove ocjenjivače svojim Bijelim Venjem

Nakon toga je časopis Decanter objavio tekst pod naslovom “Hvala Bogu na hrvatskim bijelim vinima”. Ozbiljne i redovite žetve počele su 2008. Tad je svijet upoznao Borisa Drenškog, garažnog vinara specijaliziranog za predikatna vina iz Rusnice pokraj Huma na Sutli, koji je, šalili smo se tad, zbog Decanterova ocjenjivanja morao graditi veći podrum. U nekoliko godina kući donio 20 priznanja, šest zlatnih, osam srebrnih i šest brončanih pa mu zid nije bio dovoljno velik da ih izvjesi.

Boris Drenški kući je s Decanterovih natjecanja donio čak 20 medalja
Josip Regović Boris Drenški kući je s Decanterovih natjecanja donio čak 20 medalja

Od 2008. do danas, ta je statistika dostupna na internetu, naša su vina zaslužila 10 Decanterovih platina, 53 zlata, 360 srebra i 658 bronci. Izrazito veseli što najviša priznanja redovito osvajaju vina od naših autohtonih bijelih sorata graševine, malvazije, pošipa, grka, muškata momjanskog, pušipela (moslavca) ili maraštine, kao i najznačajnije crne plavac mali, tribidrag/crljenak, teran i babić. Pozlatio se i pjenušac, i to Urban White od pušipela međimurske vinarije Štampar.

urban-white-535x1950-copy-217x650
StoryGourmet Press 

Nagradama se opravdano ponose naše najveće vinarije poput Iločkih podruma, Belja, Kutjeva, Vina Laguna ili Badela, za neke danas dobro poznate, poput Veralde iz Brtonigle, Fakina iz Motovuna ili Vina Antunović iz Dalja, prvi su put i naši vinoljupci čuli nakon Decanterovih priznanja teranima, malvazijama i graševini, a zlatna su bila i kultna hrvatska vina poput plavca Vron Bod 2015. Hvaranina Tončija Marijana.

Koliko je različitih stilova hrvatskih vina osvajalo najviša Decanterova priznanja pokazuje i primjer Vlade Krauthakera, kutjevačkog vinara poznatog po pouzdanim, enološki iznimno precizno odnjegovanim vinima. Zlato je 2018. Krauthaker dobio za jantarno vino, dugo macerirani manzoni koji je napunio pod etiketom Kuvlakhe. Takva vina malo ljudi razumije, što mnogi proizvođači zlorabe, pa podvaljuju loša, ona s greškama. Krauthakerov Manzoni Kuvlakhe 2013. greške nema. Sasvim je čist i, bez sumnje, veliko vino koje dugo nastaje, a još dulje traje. Zato veseli činjenica da su Deccanterovi ocjenjivači prepoznali vrijeme kad je vino spremno, a u takvom stanju bit će i dulje nego što mu je trebalo da ga dosegne.

Pozlatila se iste godine i Vladina slatka graševina izborne berbe prosušenih bobica 2012. Za to su vino, ali iz 2007., neki Decanterovi ocjenjivači i mogli znati. Cjelokupnu je berbu otkupio 2010. Heston Blumenthal za svoj legendarni restoran The Fat Duck. No, i da nije, pet godina mlađa nasljednica sigurno bi se svejedno pozlatila.

Što se tiče hrvatskih vinskih regija, najviše priznanja iz Londona ipak stiže u Istru. Decanterovi ocjenjivači i istarski vinari sve se više vole javno.

krauthaker_DK-18-of-55
Dražen Kokorić Vlado Krauthaker osvojio je Decanterove istančane kušače maceriranim vinom Kuvlakhe, ali i graševinom izborne berbe prosušenih bobica 2012.