Svakog petka na kanalu 24Kitchen pratimo chefa Adama Liawa koji se, nakon što je u svojim dvadesetima u Japanu proveo sedam godina te se ondje zaljubio u svoju sadašnju suprugu i japansku kuhinju, vraća na otok kako bi iznova otkrio okuse japanskih jela i susreo ljude čija strast pokreće najdinamičniju gastronomiju svijeta. U novoj sezoni emisije 'Okus destinacije: Japan' od zaleđenog Hokkaida do blage Okinawe na svakom uglu pronalazi tradiciju, inovacije i nadahnuće u lokalnim namirnicama i kroz razgovore s tamošnjim kulinarskim legendama, proizvođačima i prodavačima hrane. Recepte koje predstavlja možemo napraviti u svom domu ako uspijemo nabaviti tradicionalne japanske sastojke poput miso paste, sakea, mirina, daikona i alge kombu kelpa koji su izuzetno važni kako bi se postigao prepoznatljiv japanski okus.
Nijedna druga nacija ne može se mjeriti s japanskim poštovanjem prema hrani, a ni njihovoj izvanrednoj pažnji u pripremi jednostavnih objeda. Adam također istražuje kuhinje koje se neprestano mijenjaju – od nekih najukusnijih i najzdravijih brzih jela do gurmanskih juha koje se rade od planinske zemlje.
Japanci su poznati i po nekim izuzetno neobičnim morskim namirnicama koje konzumiraju, poput morskih puževa i ježinaca te školjaka petrovo uho, a tu i manje neobični, ali neizostavni kraljevski rakovi i tuna. I bez obzira na to kupa li se u vrućim izvorima, pije li čaj u Kyotu ili jede u restoranima s Michelinovom zvjezdicom u Tokiju ili Osaki Adam se prepušta životopisnoj kulturi hrane koja u isto vrijeme prihvaća inovacije i cijeni tradiciju. A mi vam donosimo Adamov recept za jednostavnu, a neodoljivu japansku pohanu piletinu. Otkrijte u čemu je tajna.
JAPANSKA PRŽENA PILETINA KARA-AGE
600 g otkštenih pilećih bataka
3 žlice svijetlog soja sosa
2 žlice sakea
1 žlica ribanog đumbira
½ žličice šećera
¾ gustina
biljno ulje za prženje
japanska majoneza
kriške limuna
japanski začin shichimi togarashi (za posluživanje, ako vam je dostupan)
Piletinu razrežite na komade dimenzija otprilike 5x5cm. Meso izmiješajte sa soja sosom, sakeom, đumbirom i šećerom te pustite da se marinira 10 minuta. Gustin stavite u posebnu posudu, piletinu izvadite iz marinade i uvaljajte u brašno. Otresite višak brašna i pustite da odstoji nepokriveno barem 5 minuta prije prženja. Ulje zagrijte na 180°C, ubacite dio piletine. Svaku turu prvo pržite 1 minutu, potom izvadite van na 30 sekundi, potom pržite još 30 sekundi. Ponovno izvadite piletinu na 30 sekundi, i na kraju je pržite još 30 sekundi do minutu. Poslužite s kriškama limuna i japanskom majonezom (posutom začinom shichimi togarashi ako ga kositite).