U Dikinoj kuhinji pisali smo o medenjacima i paprenjacima a sad je došao red na fritulenajpoznatiju dalmatinsku slasticu koja se tradicionalno radi za Badnjak, ali i za posne dane. Dika Marjanović-Radica u svojoj “Dalmatinskoj kuhinji” njih spominje kao pravi dalmatinski specijalitet koji se u prvoj polovici prošlog stoljeća najviše pripremao na dalmatinskim otocima.
Osim za klasične dalmatinske fritule, u “Dalmatinskoj kuhinji” se mogu naći recepti i za primorske te istarske fritule jer ih se u tim regijama priprema po uzoru na Frittelle, poznatu slasticu Repubblice Serenissime (današnje Venecije). No, zanimljiv je i recept koji Dika Marjanović-Radica naziva ‘fritule finije' a u koji idu jabuke i - brašneni krumpiri.

Mi ćemo vam danas pokazati recept za primorske fritule, no prije nego se bacimo na ‘kužinavanje’, prvo napišimo nešto o samim fritulama.
Dakle, riječ je o slatkim uštipcima koji nalikuju na krafne ali i talijanskim slasticama pod imenom Zeppole di Natale, Rade se od dizanog tijesta s kvascem a u našim krajevima im se dodaju gožđice (suvice), liker, rakija i korica limuna te se posipaju šećerom. Dodge, danas postoje i moderne varijante pa uz fritule možete poslužiti i čokoladu, cimet ili slično i jesti ih u bilo koje doba godine.

profimedia-0277938572.jpg
Profimedia 

No, mi danas pišemo o onim tradicionalnim pa u nastavku provjerite recept za primorske fritule, po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice.

Sastojci:
1 kg brašna
pola litre vruće vode
malo soli
čašica likera
cimet
dva tučena klinčića
malo naribanog muškatnog oraščića
korica 1 limuna
korica 1 naranče
šaka suhih grožđica
6 dkg šećera u prahu
šaka narezanih badema ili oraha
1 l ulja

Priprema:
Prosijati brašno, popariti s pola litre uzavrele vode i dobro žlicom lupati pola sata. Zatim dodati sve ostale sastojke, dobro pomiješati i opet par puta lupiti žlicom te pustiti da se tijesto potpuno ohladi. Kad je sasvim ohlađeno krenuti s prženjem u dubokoj tavi punoj ulja. Prženje izgleda tako da se uzme malo tijesta u ruku, stisne ga se u šaku te pusti da izlazi iz ruke između palca i kažiprsta. Potom se žlicom koja je u drugoj ruci napravi fritula i stavlja u vruće ulje gdje se prži dok ne dobije rumenu boju. Posluže se vruće, posipane šećerom u prahu.