Zadnji put smo u našoj rubrici Dikina kuhinjapisali o medenjacima, a ovaj put nastavljamo u istom tonu. Naime, bavit ćemo se paprenjacima, još jednim slasticama popularnim u ovo blagdansko vrijeme pred nama a koje su radile naše prabake i bake i to po receptima koje možemo naći u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice.
Paprenjaci su tradicionalni kolačići za koje se može reći da su nalik medenjacima jer također sadrže med no ipak je njihov okus posebniji. Kao što i samo ime govori, jedan od sastojaka im je i papar, doduše dodaje ga se jedva na vrh noža, a u recept idu i bademi ili orasi. I od tijesta za paprenjake se također rade razni oblici a nerijetko se dobiveni kolačić utisne orah ili badem. U “Dalamtinskoj kuhinji” mogu se pronaći recepti za hvarske i bračke paprenjake, koji su slične recepture ali i za sinjske paprenjake koji se rade nešto drukčije - okruglog su oblika i uvaljani su u nasjeckane bademe.
Mi ćemo danas predstaviti recept po uzoru na onaj iz kuharice za hvarske paprenjake u koji idu orasi, jaja, med, papar, cimet i klinčići.
Provjerite recept u nastavku.
Sastojci:
50 dkg mekog brašna
1 jaje
20 dkg masti
25 dkg meda
7 dkg šećera
12 dkg mljevenih oraha
začini: sol, cimet, 4 smrvljena klinčića, pola praška za pecivo i malo papra
Priprema:
Prosijte brašno, dodajte mu jaje, mast, med, šećer, orahe i začine te sve pomiješajte dok ne dobijete tijesto. Razvaljate ga na debljinu od pola centrimetra te od tijesta radite oblike po želji. Premažite ih jajem te pecite na umjerenoj vatri do željene boje.