Medenjaci obično prate ovo blagdansko vrijeme pred nama, pripremamo ih za Sv. Nikolu i Božić, kuća nam miriše na cimet i kolače i uživamo u njihovom okusu. U novije su vrijeme popularni medenjaci u raznim oblicima, od snjegovića do sobova, no možda će vas iznenaditi informacija da su iste ili slične radile i naše prabake i bake i to po receptima koje možemo naći u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice.

Naime, medenjaci su itekako zastupljeni u spomenutoj kuharici. Tako možemo naći recepte za obične medenjake, zatim za one bračke, hvarske, sinjske, dalmatinske pa i takozvane specijalne medenjake. Iz kuharice možete naučiti i kako napraviti medeno tijesto za raznovrsna peciva kao i posebno medeno pecivo.

profimedia-0483797808
Profimedia 

No prvo napišimo nešto o medenjacima. To su slatki kolačići koji se, jasno, rade s medom. Napravi se tijesto od brašna, praška za pecivo, šećera i jaja te se aromatizira začinima i medom, najčešće onim od kadulje. Njega se u tijesto miješa gotovo vrelog a potom se stavljaju i začini, poput cimeta, klinčića, kardamoma, limunove kore… Tijesto se onda razvalja i od njega se izrezuju brojni oblici, najčešće zvjezdice, snjegovići, sobovi… karakteristični za ovo blagdansko vrijeme.

U nastavku pogledajte recept po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” i to za - hvarske medenjake.

Sastojci:

50 dkg brašna
12 dkg šećera
10 dkg meda
10 dkg domaće masti
Pola žličice soda bikarbone
1 cijelo jaje
1 žumanjak
Limunova korica
Cimet
Klinčić

profimedia-0358231793
Profimedia 

Priprema:

Brašno prosijte i dodajte mu šećer. Med i mast otopite na vatri te im dodajte brašno, sodu bikarbonu, cijelo jaje i jedan žumanjac te začine. Od toga napravite tijesto koje možete oblikovati u željene oblike. Keksiće pecite na umjerenoj vatri dok ne dobiju željenu boju.