Ako prakticirate zdravu i/ili gluten-free prehranu, onda ste se sasvim sigurno susreli s kvinojom. Ova pseudožitarica koja dolazi iz Južne Amerike i kojoj su još u vrijeme Inka tepali “majčino zrno” ne sadrži gluten a uz to je iznimno bogata vlaknima, željezom, magnezijem, manganom, bakrom i fosforom. Dakle, odličan je izbor za osobe koje imaju probleme s glutenom ili pak ozbiljnija stanja kao, primjerice, celijakiju. Uz to je kvinoja takozvana proteinska biljka - 100 grama kvinoje sadrži 4 grama proteina, 3 grama vlakana i 21 gram ugljikohidrata pa je odlična namirnica i za vegetarijance i vegane. Također sadrži i malo masti i šećera - ima svega 2 g masti na 100 grama kuhane kvinoje te glikemijsku razinu od samo 53, što se smatra niskom, pa je dobar izbor i za dijabetičare i za one koji paze na tjelesnu težinu.

profimedia-0515804955.jpg
Profimedia 

Postoji više različitih vrsta kvinoje, ali najčešće su bijela, crna i crvena. Razlike između boja su minimalne uz male razlike u konzistenciji i okusu. Postoje i druge boje, poput ljubičaste i narančaste. Bijela kvinoja se najčešće koristi i ima laganiji okus od ostalih. Crvena kvinoja je u osnovi potpuno ista jer ima iste vrste hranjivih tvari i zemljani okus. Razlika između crne i bijele kvinoje je u tome što se crna priprema malo duže i nije tako laka za jedenje kao bijela.

profimedia-0237161362.jpg
Profimedia 

Što se tiče korištenja u kuhinji, kvinoju možete koristiti umjesto riže, s obzirom da je kvinoja zdravija. Možete je ubaciti u brojna jela kao što su žitarice, salate, juhe i složence. Ovisno o boji kvinoje, vrijeme kuhanja će se kretati od 10-20 minuta. Crna kvinoja obično se kuha najduže, dok se bijela kuha najbrže. Preporučuje se da je se prije kuhanja malo tostira, oko pet minuta te potom ispere a zatim je kuhajte kao, recimo, tjesteninu. Treba biti mekana ali ne i prekuhana, u slanoj vodi, cca 12 minuta. Potom je procijedite i ostavite da se ohladi oko 15 minuta.

profimedia-0346605135.jpg
Profimedia 

Valja napomenuti i da kvinoja nema neki poseban okus pa se ne morate bojati da će utjecati na vaše jelo. Ide dobro s češnjakom, crvenim lukom, lovorom, timijanom… Možete je spojiti sa sirom i vrhnjem i tako je zapeći u pećnici, možete je ubaciti u juhu ili gulaš umjesto tjestenine, njome puniti patlidžan ili tikvice ili je koristiti pomiješanu s krušnim mrvicama za zdraviju verziju pohanja. Kvinoja može ići u indijsku, meksičku, tajlandsku kuhinju. Ukratko, njezina prednost je što se lako slaže sa svim jelima stoga se slobodno zaigrajte u kuhinji.