Kada govorimo o citrusima uglavnom ne ističemo - grejp. Vrijeme je za ispraviti tu nepravdu jer grejp je kao pravi pripadnik porodice agruma odličan izvor vitamina C. Za početak kupite grejp birajući plodove koji su teški za svoju veličinu jer to je znak da će biti sočni. Kora neka bude sjajna i bez oštećenja te ih čuvajte na hladnom. Zanimljivo je da je tanja kora znak zrelosti ploda. Osim svjež u voćnim salatama i iscijeđen u sok, grejp je zvijezda brojnih recepata, a u zimskim kombinacijama s ostalim namirnicama njegova je gorčina dobrodošla. Grejp je rijetko voće gorkog okusa ali je i jedinstven izvor fitokemikalije naringina koja mu daje karakterističan gorak okus ali i koje djeluju kao snažni antioksidansi, zato ga dodajte raznim salatama kojima će, osim okusa, podariti i atraktivan izgled, pečenoj piletini, a vrijeme je i za pripremu odličnih marmelada. I savjet više, crveni grejp je nešto slađi od žutog.

Donosimo recepte jednostavne za pripremu a odlične za uživanje u ovom voću, recepte koji otkrivaju slatku stranu ovog ploda.

Smoothie od grejpa
Sastojci:
1 veći crveni grejp
1 velika mrkva
malo svježeg đumbira
2 dl jogurta
žlica meda
chia sjemenke
Priprema:
U jogurt dodajte 1 žličicu chia sjemenki, dobro promiješajte i ostavite da odstoji 15 minuta. Grejp ogulite i uklonite koštice. Mrkvu operite i ogulite te narežite na manje komade. U blender dodajte jogurt, mrkvu, grejp, đumbir i med te izmiksajte. Po potrebi dodajte još malo meda ili jogurta i poslužite svježe.

Pečeni grejp
Sastojci:
1 veliki grejp
2 žličice meda
malo cimeta
Priprema:
Operite i osušite grejp te ga prepolovite i stavite na lim za pečenje. Premažite svaku polovicu medom i dodajte malo cimeta. Pecite u ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 3 do 5 minuta. Poslužite toplo.