"Prekrasne je jantarne boje koja pokazuje da su bobice grožđa traminca mjesecima fermentirale u vlastitom soku pa iz pokožice izvukle te zagasite tonove u sasvim bistrom i tipično tamnom za bijelo vino proizvedeno tehnologijom starom više tisućljeća. Jantar je fosilizirana smola drveta i često sadrži uhvaćenog kukca i druge malene životinje i dijelove biljaka. Ovo vino kao da je uhvatilo sunce koje zalazi krajem toplog proljetnog dana. Tako i miriše. Očaravajuće. Osjeti se ruža, po kojoj su prepoznatljivi svi traminci, ali u čaši ovoga kao da je namočena u otopini blago gorkog meda pa začinjena mješavinom cimeta, vanilije i ljute papričice te ukrašena komadima zrele dunje i kruške. Nije taj miris intenzivan, kakav znaju imati vina od mirisnog traminca, poznatijeg kao gewürztraminer, drugog klona sorte nazvane po gradiću Traminu u talijanskoj regiji Alto Adige, Austrijanci bi rekli Südtirol, a izvrsna, puna i snažna vina daje i u francuskom Alsaceu. Ovo je traminac crveni, nježnijeg, ali ipak prepoznatljivog mirisa", tako sam prije nekoliko godina pisao o suhom vinu Traminac crveni Amber Selection obiteljske vinarije Jagunić iz sela Plešivica u vinogorju Plešivica.

Jagunic-vinograd-traminca-crvenog-ispred-vinarije1.jpg
StoryGourmet Press Vinograd traminca ispred vinarije Jagunić

Traminci su općenito obilježili Jaguniće. Posadili su 2006. godine 1800 trsova, a već berba 2009. bila je najbolje vino Zagrebačke županije. Vino je bilo odlično, ali suho i jedva da su koju bocu prodali. Velik je bio i traminac iz 2011., ali tržište ni njega nije prepoznalo. Jako je dobar bio i njihov suhi, klasično vinificirani traminac iz 2018. godine. No dvije županijske titule prvaka i nekoliko desetaka štovatelja nisu baš bili dovoljni da se proda cjelokupna proizvodnja jednog vina.

"Nismo znali što bismo s njim", priča danas Dominik Jagunić. Svjesni su, kaže, bili što imaju u podrumu, ali većina posjetitelja vinarije tražila je slatki traminac. Suhi nisu htjeli ni kušati, a kamoli kupiti. Razmišljali su i da iskrče taj vinograd.

"Dobro da nismo", smije se Dominik, koji je tramincem i magistrirao na Agronomskom fakultetu 2013. godine. Tri godine potom odlučio od te sorte napraviti jantarno vino. I to je bio odličan potez. Etiketa Traminac Amber spasila je cijeli vinograd od te sorte, a danas sve butelje prodaju od berbe do berbe. Prastara sorta, traminac je među prvima koje je čovjek uzgajao, vinificirana na prastari način, dugim namakanjem bobica u vlastitom soku, pronašla je novu, mladu publiku, zahvaljujući odluci iz 2016. godine.

Jagunic-Dominik-bacve-s-amber-vinima.jpg
StoryGourmet Press 

Prvo jantarno vino ipak im je bio rizling. S tom su sortom dobra iskustva imali Tomci i Šemberi, njihovi susjedi s Plešivice, koji su odlične rizlinge odnjegovali u amforama. Jagunići ne koriste glinene posude, ali podjednako duge, višemjesečne maceracije rade u drvenim bačvama. Kad su se uvjerili da to "hoda" s rizlingom, probali su, i uspjeli, s tramincem.

Jagunic pjenusci Blanc de Blancs, La Bulle Rose i Three Stars Brut1.jpg
StoryGourmet Press Jagunić pjenušci Blanc de Blancs, La Bulle Rose i Three Stars Brut

Ta 2016. godina općenito je iznimno važna u životu Dominika Jagunića. Započeo je sretnu vezu s Matejom Žužić, napravili su u vinariji prvi pjenušac Blanc de Blancs, dakle bijeli od bijele sorte chardonnay, a posadili su i crni pinot za pjenušac Blanc de Noirs, bijeli od crnoga grožđa, koji sad zrije na kvascima, a dojmovi s prvih kušanja su odlični. Te su godine sasvim promijenili i vinarsku filozofiju: posvetili su se jantarnim bijelim vinima i pjenušcima.

Jagunic-rizvanac-prva-butelja.jpg
StoryGourmet Press Rizvanac Jagunić - njihova prva butelja iz berbe 1993.

Prave još i mirni bijeli rizvanac, to im je bilo i prvo vino u butelji iz berbe 1993., a danas ga nude gostima svoje vinarije na početku kušanja, ili kao nježni gemišt s malo mineralne vode.

O uspjehu njihovih jantarnih vina dovoljno govori činjenica da sve što imaju prodaju, a pjenušava proizvedena klasičnom metodom druge fermentacije u boci osvajaju nagrade. Na jesenskom ocjenjivanju hrvatskih pjenušavih vina The Flute Stars u zagrebačkom hotelu Esplanade imali su zlatni i srebrni pjenušac. Three Stars Brut, od chardonnayja, rajnskog rizlinga i starih plešivičkih sorti iz tri vinograda s glasovitog položaja Hrvojka bio je najbolje ocijenjen brut pjenušac, a ukupno treći među 53 ocijenjena pjenušca. Njihov Blanc de Blancs bio je srebrni, odnosno sedmi u ukupnom redoslijedu. Ekskluzivniji i mnogima bolji pjenušac tako je naizgled lošije prošao, ali Dominika to ne smeta.

"Ponosni smo na Blanc de Blancs, volimo ga, ali ne živimo od njega. Three Stars Brut najbolje se prodaje pa veseli da su baš njega ocjenjivači proglasili zlatnim", zaključio je.

Više fotografija iz vinarije Jagunić pogledajte u našoj galeriji.

StoryGourmet Press Vinarija Jagunić - jantarna vina, pjenušci. Vinar Dominik jagunić, otac velimir