Kao što znamo iz svakog izdanja naše rubrike “Dikina kuhinja”, Dika Marjanović-Radica u svojoj “Dalmatinskoj kuhinji” predlaže ideje za jestvenike prilagođene sezoni, odnosno godišnjem dobu. U zimskom jestveniku, očekivano, prevladavaju juhe, podjednako mesne i povrtne jer su pune potrebnih nutrijenata da se lakše podnesu zimske temperature i viroze, posebno u to vrijeme prve polovice 20. stoljeća od kad knjiga datira. Možemo tako naći recepte za juhe od graha, cvjetače, prokulice, od suhog mesa ili pak od kućica. Srećom smo i danas u našoj gastronomskoj svakodnevici zadržali tu naviku da se tijekom hladnijih mjeseci obavezno jede juha kad god se može jer, oism što je dobra za naš imunitet, pomaže i kad smo bolesni.

profimedia-0318062400.jpg
Profimedia 

Danas ćemo pisati o grašku, te donijeti recept za juhu od graška, na prvi pogled jednostavnom jelu od jednostavne namirnice. Ipak, nemojte da vas jednostavnost zavara. Naime, grašak, inače jedna od najraširenijih zeljastih biljaka, visoko je kvalitetna i hranjiva namirnica. Zanimljivo, u srednjem vijeku bio je glavna hrana siromašnih seljaka upravo jer im je pružala dovojno energije i sitosti čak i kad nisu imali drugih namirnica. Danas je grašak u ponudi u svakom restoranu a proizvodi ga se diljem svijeta, najviše u Kini, Indiji, Rusiji i Americi. Osim što ima bogate nutritivne sastojke i značajnih energetskih vrijednosti ( 100 grama graška sadrži oko 80 kcl) grašak je bogat izvor ugljikohidrata i vlakana, glukoze, fruktoze, proteina, masti i lecitina. Bogat je i vitaminom C i E, sadrži i vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), niacin, vitamin E, vitamin A u tragovima, te magnezij i mangan.

profimedia-0342043276.jpg
Profimedia 

Konzumacija graška dobra je za našu probavu, djeluje na naš imunitet te smanjuje umor, a štiti i naše tijelo od bronhitisa, artritisa i Alzheimerove bolesti. Pomaže čak i kod depresije, poboljšava raspoloženje, jača živčani sustav ali i regulira krvni tlak.

Postoje brojni recepti s ovom namirnicom a mi ćemo se danas pozabaviti s onim za juhu od graška i to po uzoru na recept iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice.

profimedia-0528935109.jpg
Profimedia 

Sastojci:
30g suhog graška
4dkg masti
2 dkg brašna
sol i papar

Priprema:
Očistiti i skuhati grašak dok ne postane mekan. U međuvremenu napraviti zapršku od masti (može i ulja) te brašna. U to dodati protisnuti grašak, začiniti, dodati litru i pol vode te kuhati dok ne provrije. Poslužiti toplo.