Na inicijativu Turističke zajednice grada Zagreba te u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije, Zagreb i njegov prsten dobili su vlastito izdanje jednog od najrelevantnijih gastronomskih vodiča na svijetu – Gault&Millau. Tako je, po prvi puta u povijesti, objavljeno dvojezično (hrvatsko/englesko) izdanje vodiča koji sadrži recenzije i fotografije 100 restorana, konoba, zalogajnica, POP lokala i slastičarnica Zagreba i okolice. Taj široki raspon uvrštenja ugostiteljskih objekata temelji se na GM motu "luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni".

"Drago mi je da je Grad Zagreb stupio u Gault&Millau obitelj što je iznimno priznanje zagrebačkoj gastronomskoj sceni. Nadam se da će priznanje koje je ovime uručeno zagrebačkoj gastronomiji podići vidljivost Grada Zagreba i popularizirati poslove vezane uz sektor gastronomije. Gastronomija je usko vezana uz doživljaj turista o destinaciji i predstavlja važan dio iskustva koji turistu ostane po povratku s putovanja i slici destinacije koju širi među poznanicima i prijateljima. Nadam se da smo ovime započeli jednu dugu zajedničku priču i veselim se budućim zanimljivim vremenima razvoja zagrebačke gastronomske scene", rekao je na promociji Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

7.jpg
Gault&Millau Croatia Ivana Alilović (direktorica TZ Zagrebacke zupanije) i Monika Udovičić (ravnateljica Uprave za sustav turistickih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove MINTS)

"Gastronomija i enologija važan su motiv turista prilikom odabira destinacije te je bitno dodatno razvijati taj segment turističke ponude. Zato nam je jako drago da je u 2021. čak više od 400 hrvatskih restorana uvršteno u izdanje gastronomskog vodiča Gault&Millau, a ovo prvo posebno izdanje za Zagreb i okolicu dodatno valorizira ne samo zagrebačku, već i kontinentalnu gastro ponudu naše zemlje. Hrvatska kontinuirano gradi imidž prepoznatljive gastro destinacije bazirane na izuzetnoj raznolikosti i autentičnosti regionalnih gastronomskih identiteta, a u razdoblju pred nama cilj nam je još više poticati i kvalitetnije prezentirati enologiju i gastronomiju kako bismo dodatno obogatili ukupnu turističku ponudu tijekom cijele godine. Čestitam chefovima na današnjim priznanjima, koje će im vjerujem biti dodatni poticaj u daljnjoj kvaliteti rada", poručila je pak Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove, koja je stigla kao predstavnica Ministarstva turizma i sporta RH.

5.jpg
Gault&Millau Croatia Martina Bienenfeld - direktorica TZGZ, Luka Korlaet - zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba

"Raduje me da je na inicijativu TZGZ, svjetlo dana ugledao ovaj cijenjeni svjetski gastro vodič s tradicijom dugom gotovo 60 godina. Čestitam svim našim ugostiteljima koji su zasluženo uvršteni u prvo zagrebačko izdanje, čime se dodatno valorizira gastro ponuda našeg grada. Posebne čestitke upućujem i za 11 nagrađenih zagrebačkih chefova te vjerujem da će im to biti poticaj da i dalje streme k izvrsnosti u stvaranju cjelokupnog gastronomskog doživljaja. Naime, upravo je ta vrsta doživljaja jedan od najvažnijih motiva dolaska naših gostiju u Zagreb i okolicu te razlog odabira pojedinog restorana", dodala je ovom prigodom direktorica TZGZ, gđa Martina Bienenfeld. 

1.jpg
Gault&Millau Croatia 

"Gastronomska scena Zagreba i okolice posebno se razvila posljednjih godina te je grad dobio mnoštvo novih restorana s bogatom i raznovrsnom ponudom. Zasigurno još neki od njih zaslužuju mjesto u vodiču, ali zbog ograničenog broja nisu mogli biti uvršteni u ovogodišnji izbor tiskanog izdanja. No, bit će predstavljeni na GM webu na kojemu je dostupan i sadržaj vodiča za cijelu Hrvatsku, a godišnje bilježi čak 2,5 milijuna korisnika i 6 milijuna pregleda. Tiskano izdanje Gault&Millau Croatia 2022 za cijelu Hrvatsku izlazi 5. travnja 2022.", zaključila je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica GM za Hrvatsku.

Promocija vodiča završena je u svečanom tonu jer su proglašeni i najbolji chefovi Zagreba, a to su redom: chef Tvrtko Šakota, restoran NAV, chefica Ana Grgić, Zinfandel’s i Le Bistro, chef Matija Bogdan, ManO, chef Hrvoje Kroflinn ManO2, chef Bruno Vokal, Noel, chef Marin Rendić, Bistro Apetit by Marin Rendić, chef Ivo Sučević, Dubravkin puct, Chefica Vesna Miletić, Tač, chef Stipan Iličić, Balon, chef Matija Bregeš, Baltazar, chef Filip Horvat, TheAtrium by Filho.

4.jpg
Gault&Millau Croatia Tvrtko Šakota, chef i vlasnik restorana NAV

Podsjećamo, Gault&Millau jedan je od dva najrelevantnija gastronomska vodiča na svijetu te jedan od najjačih brandova na međunarodnoj gastronomskoj sceni. Pokrenut 1965. u Francuskoj, vodič danas izlazi u dvadesetak zemalja, a posebno je poznat u Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Sloveniji i dalekom Japanu. Vodič uživa veliki ugled među putnicima i turistima, ljubiteljima dobre hrane, koji s punim povjerenjem slijede njegove preporuke. 

Zagrebački GM vodič u prodaji je od utorka 8. veljače na prodajnim mjestima Tisak media i kioscima Tiska.