Cvjetača ili karfiol je plod koji bi trebali prestati zaobilaziti. Razloga za to je puno, od onih zdrastvenih – cvjetača je općenito dobar izvor vitamina B skupine kao i vitamina C (jedna šalica cvjetače sadrži gotovo jednaku količinu vitamina C kao i naranča srednje veličine), energetski je vrlo lagana (100 grama cvjetače ima samo 25 kalorija), obiluje sumpornim tvarima zbog čega je najbolja namirnica za sprečavanje nastanka raka te sadrži alfa-linolensku kiselinu i folnu kiselinu koje smanjuju rizik od srčanožilnih bolesti; do uksunih i hranjivih recepata.
A kako bi uživali u cvjetači važno je usvojiti nekoliko savjeta. Započnite s onim kako ispravno rezati cvjetaču a da vam se cvjetići ne rasipaju po prostoru. U tome je od velike pomoći savjet slavne kuharice i autorice kuharica – Ine Garten.

Cvjetača se priprema na razne načine pa je konzumiramo sirovu ili blanširanu u salati ili s umacima, marinirana, u juhi, ukiseljenu, a njezina je priprema iznimno jednostavna. Prije rezanja operite je pod mlazom hladne vode, ali kako bi sačuvali hranjive sastojke te najbolje od okusa ovog povrća savjeta je da komadiće cvjetače ne držite potopljene u vodi.
Zanimljivo je i kako je slavna glumica Blake Lively zavoljela cvjetaču nakon suradnje s chefom Hungom Hyunhom, poznatom po sudjelovanju i pobjedi u jednoj od sezona Top Chef natjecanja. “Volimo cvjetaču jer zapravo nema okus po povrću. Gotovo bi mogla biti lažni krumpir. Osobito kada je sir u igri”, istaknula je Blake.
Kako bi se i vi pridružili (ukoliko već niste) brojnim obožavateljima ove kupusanjče donosimo zanimljive recpete. Po receptu Blake Lively možete pripremiti pečenu cvjetaču s narom, ali i vrlo ukusnu juhu te kremastu tjesteninu.

Pečena cvjetača s narom

cvjetaca s narom
Unsplash / Julia Joppien 

Sastojci:

2 glavice cvjetače
maslinovo ulje
sol s tartufima
parmezan
šaka sjemenki nara
tostirani pinjoli
začini po želji

Sastojci za pripremu umaka:
1 šalica namočenih grožđica
1 šalica ulja kanole ili sjemenki grožđa
⅓ šalice rižina octa
2 žličice morske soli ili posolite po želji
Prstohvat paprike
Prstohvat crnog papra
Pripremite tako da sve sastojke miksate u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu.

Priprema:
Zagrijte lonac vode do vrenja te dodajte malo soli. Zagrijate pećnicu na 200 stupnjeva. Cjetači uklonite listove i tvrdi središnji dio (pogledajte savjet Ine Garten kako narezati cvjetaču). Za uzavreloj vodi kuhajte cvjetaču 4 do 5 minuta, dok ne omekša, a zatim izvadite. Stavite cvjetaču u posudu za pečenje, pošpricajte uljem, posolite sa soli s tartufima i dodajte začine po želji. Pecite u pećnici dok ne poprimi zlatno pečenu boju. Pečeno prelijte s nekoliko žlica pripremljenog umaka, dodajte sjemenke očišćenog nara i tostirane pinjole.

Juha od cvjetače i kokosa

cvjetaca krem juha
Profimedia 

Sastojci:

1 luk
1 češanj češnjaka
500 g cvjetače
200 g krumpira
100 ml mlijeka od kokosa
80 g maslaca
40 ml maslinovog ulja
sol
papar

Priprema:
Cvjetaču očistite, odvojite cvjetove, operite. Kuhajte. Vodu od kuhanja zadržite. Sitno nasjeckani luk pirjajte na maslinovom ulju. Dodajte sitno sjeckani češnjak, te nakon kratkog pirjanja dojate dodajte krumpir narezan na kocke, maslac nasjeckan na komadiće. Sve dobro promiješajte. Podlijevajte vodom od kuhanja cvjetače te kad je krumpir napola kuhan, dodajte cvjetaču. Posolite po želji te juhu izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Po želji dodajte još malo vode od kuhanja cvjetače dodajte temeljca do željene gustoće. Dodajte kokosovo mlijeko (kao vrhnje je), promiješajte te kratko prokuhajte. Toplu juhu poslužite uz dodatak papra te po želji malo svježeg peršina.

Kremasta tjestenina sa cvjetačom

profimedia-0328045722.jpg
Profimedia 

Sastojci:

500 g špageta
2 žlice maslinova ulja
1 cvjetača
2 komorača
1 luk
150 ml vrhnja za kuhanje
2 žlie ribanog parmezana

Priprema:
U velikoj posudi za kuhanje zakuhajte vodu. Kad zakipi, u nju ubacite cvjetaču narezanu na manje komade. Kuhajte je toliko dugo da omekša. Za to vrijeme komorač očistite i narežite na tanke ploške. Propirjajte ga na žlici maslinova ulja s nasjeckanim lukom tako da omekša. Zatim ih pogurajte uz rub tave pa ulijte preostalu žlicu ulja i dodajte dodajte kuhanu cvjetaču. Dobro promiješajte i ulijte vrhnje za kuhanje. Smanjite vatru tako da bude potpuno lagana, pa u vodi u kojoj se skuhala cvjetača skuhajte i tjesteninu, prema uputi na pakiranju. Ocijedite je i umiješajte u umak tako da se prožme sa svim sastojcima. Po želji pospite naribanim parmezanom i ukrasite listićima bosiljka.