Već se neko vrijeme bavimo food trendovima koji nas očekuju tijekom ove godine pa ćemo tako danas pisati o još jednom od tih trendova u nizu. Ovaj put je riječ o novom trendu u sferi doručka ili bruncha - palačinkama od makadamije. Iako su palačinke često popularan izbor, ovaj novi trend donosi dašak Havaja na stol. Naime, s obzirom da se zadnje dvije godine ne može baš putovati kao ranije, nije čudno što su egzitičnija jela sve prisutnija na našem stolu - kad ih ne možemo probati na autentičnoj lokaciji, zašto ih ne bismo te lokacije okusima prizvali u svojoj kuhinji, zar ne? Tako dašak Havaja možemo donijeti na stol uz ove palačinke od makadamije, ukusne slastice koja sve više preplavljuje restorane i domove. Prema Yelpu, pretrage za ovim receptom porasle su za 613% posto, pa ne čudi što se predviđa kako će ove palačinke biti jedan od najukusnijih trendova u 2022.

profimedia-0526245635.jpg
Profimedia 

A što su zapravo palačinke od makadamije i kako se rade? Riječ je o havajskoj slastici, nježnim, pahuljastim palačinkama punim hrskave, slane makadamije - zdravog orašastog ploda podrijetlom iz Australije. Orah makadamije bogat je izvor vitamina, posebno vitamina A, B i C koji osnažuju metabolizam i njegovu ravnotežu. Sadrži i proteine poput kalcija, kalija, željeza, magnezija, cinka i fosfora. S obzirom na veliku količinu proteina, makadamija također snižava kolesterol i povišeni krvni tlak. Ukratko, makadamija orah prava je superhrana i izvor energije.

profimedia-0179963518.jpg
Profimedia 

Palačinke od makadamije na Havajima ćete ih naći na meniju svakog restorana, a čak se prodaju i kao mješavine u lokalnim trgovinama. Sve se poslužuje s kokosovim sirupom. Većina palačinki ima i banane ako i nasjeckane orahe makadamije, a zatim se ukrašavaju svježe narezanim bananama i s još makadamije.
U nastavku provjerite kako i vi možete kod kuće složiti ovu jako ukusnu slasticu!

Sastojci:
⅓ šalice oraha makadamije, sitno nasjeckanih
2 srednje tanko narezane banane
1 šalica višenamjenskog brašna
2 žlice šećera
2 žličice praška za pecivo
½ žličice soli
2 žlice neslanog maslaca, otopljenog
¾ šalice mlijeka, zagrijano
1 veliko jaje
¾ žličice vanilije
1 žlica maslaca ili ulja od repice za prženje palačinki

profimedia-0538516212.jpg
Profimedia 

Priprema:

Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol u srednjoj posudi za miješanje. Promiješajte da se sjedini. U mikrovalnoj pećnici otopite maslac u staklenoj mjerici s dvije šalice ili maloj posudi za miješanje. Dodajte mlijeko i zagrijavajte 30-60 sekundi, dok se maslac ne otopi na površini mlijeka. U smjesu mlijeka i maslaca dodajte jaje i vaniliju. Umutiti da se sjedini. Suhim sastojcima dodajte tekuće sastojke i miješajte dok se ne sjedine. U velikoj tavi zagrijte 1 žlicu maslaca ili ulja na srednjoj vatri. Kada se maslac ili ulje zagrije, ubacite tijesto u vrući maslac ili ulje. Volim koristiti ¼ šalice za mjerenje za izlijevanje tijesta u tavu. U svaku palačinku dodajte 4-5 kriški banane i pospite makadamije.
Kada se na površini palačinki počnu stvarati mjehurići, okrenite ih i pecite s druge strane još 2-3 minute. Gotove palačinke ukrasite narezanim bananama i nasjeckanim orasima makadamije. Poslužite s javorovim ili kokosovim sirupom.