Danas nam je na meniju yakitori, odnosno japanska verzija ražnjića. Riječ je o mješavini povrća i mesa koja se peče na žaru i premazuje teriyaki umakom. U početku se u yakitoriju posluživala samo piletina (japanska riječ tori znači “ptica”), no danas se koriste i svinjetina, govedina i riba. Današnji recept je s piletinom, zahtijeva mariniranje pilećih bataka, želuca i jetrica u slano-slatkom umaku od đumbira, sakea, mirina, sojinog umaka, češnjaka i malo smeđeg šećera, pečenje na grill tavi, te posipanje nasjeckanim mladim lukom. Poslužite ga uz nešto svježe i zeleno, poput zelene salate ili salate od krastavca te, naravno, rižu.
Za ovaj vam recept treba svega 15 minuta (ali i barem sat vremena prethodnog mariniranja piletine) a u nastavku doznajte sastojke i način pripreme.

Sastojci:
Pola kg pilećih jetrica, želuca ili mesa buta bez kostiju
Pola šalice tamnog sojinog umaka
Četvrtina šalice mirina (rižino vino)
2 žlice sakea ili suhog šerija
1 žlica smeđeg šećera
2 režnja češnjaka, oguljena i zgnječena
Pola žličice naribanog svježeg đumbira
Mladi luk, tanko narezan, za ukras

profimedia-0314055357.jpg
Profimedia 

Priprema:

Narežite piletinu na komadiće i stavite u plitku posudu.
U malom loncu pomiješajte soja sos, mirin, sake (ili šeri), smeđi šećer, češnjak i đumbir. Pustite da prokuha i kuhajte 7 minuta, dok se ne zgusne. Sačuvajte 2 žlice umaka za posluživanje a preostali umak prelijte preko piletine, poklopite i ohladite najmanje jedan sat.
Zagrijte grill tavu, navucite komadiće piletine na ražnjiće i pecite, okrećući do pola, oko 3 minute za jetrica, 10 minuta za želudce i 6 minuta za bedra. Poslužite preliveno umakom i ukrasite mladim lukom.