Svestrana cikla razlog je za pripremu i ovog odličnog predjela ili priloga glavnom jelu – tartara od cikle. Posebno ukoliko želite okus sirove cikle zamijeniti s onim pečene ili kuhane crvene ljepotice. Jer cikla se savršeno sljubljuje s raznim začinima, od svježih aromatičnih biljaka do tahinija, soja umaka, đumbira, papričica, octeva, sezamovog ulja... Osim što će u kombinaciji baš po vašoj želji golicati vaše nepce važno je prisjetiti se kako je cikla koncetrat važnih nutijenata, te da uz vitamine i minerale sadrži vlakna i željezo. Savršenu vege ideju možete poslužiti s ukusnim umacima (naš je odabir kremasti labneh koji se priprema od grčkog jogurta i krem sira), avokadom, svježim krastavcem te začinjeno sokm limuna i limete. Poslužite uz domaće krekere, tople lepinje ili svježu salatu.

cikla
Profimedia 

Tartar od cikle

Sastojci:
0,5 kg cikle
2 žličice kapara
sok polovice limuna
1 žlica hrena (ili senfa)
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
sol
papar

Priprema:
Ogulite ciklu, prerežite na četvrtine i kuhajte dvadesetak minuta ili dok cikla ne omekša. Kuhanu ohladite. U blenderu blendajte kapare, sok limuna, hren, češnjak i par kapi maslinovog ulja. Začinite i blendajte. Ohlađenu ciklu usitnite na sitne kockice ili je izblendajte na krupno (kako se sve ne bi pretvorilo u juhu) i dodajte smjesi namirnica. Dobro promiješajte. Ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi kako bi se svi okusi proželi. Prije posluživanja začinite po želji – umakom, sokom od limuna, narezanim avokadom, te poslužite.