"Prošla vinogradarska godina bila je povoljna, iako su nas iznenadili snijeg i led početkom travnja. Zbog toga je urod bio nešto manji, no zahvaljujući toplom svibnju, ugodnim ljetnim temperaturama te lijepom i suhom vremenu za vrijeme berbe, brali smo grožđe iznimne kvalitete pa će i vina biti iznad svih očekivanja", istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre otvarajući 10. izložbu mladih vina En primeur u zagrebačkom hotelu Esplanade.
Kvalitetu vina prošlogodišnje berbe potvrdila je i degustacija šest malvazija iz šest različitih vinorodnih područja koju su vodili sommelier Emil Perdec i dr. Kristijan Damijanić, predavač na porečkom Studiju mediteranske poljoprivrede u sklopu Veleučilišta Rijeka. Općenito, vina su bila zelenkasto-žute tipične za malvaziju. Aromama su dominirali fini zreli voćni breskve, marelice, jabuke pa i tropskog voća poput banane, isprepleteni s cvjetnim mirisima akacije i bazge te cvjetno herbalnim mente i ružmarina. Okusom su bile ugodno svježe, strukturirane i punih tijela te uravnotežene i harmonične. Emil Perdec rekao je da su malvazije netom napunjene u boce pa se svakim danom mijenjaju, ali da se može pretpostaviti da će u konačnici vina biti vrlo dobra.
Prema službenoj regionalizaciji vinogradarstva naš najveći poluotok dijeli se na tri vinogorja, Zapadnu, Centralnu i Istočnu Istru, no ekipa Vinistre je uoči predstavljanja mladih vina posebno istaknula i malvazije iz Južne Istre, obalnog dijela između rta Kamenjak i Limskog kanala, Sjeverozapadne oko Umaga te Sjeverne prema Buzetu. Razlikovale su se na kušanju po intenzitetu voćnih ili herbalnih aroma te punoći i svježini, ponajprije mineralnosti.
"Istočna Istra se budi", istaknuo je Perdec. U tom kraju oko Labina puno se ljudi u prošlosti iselilo, a oni koji su došli nisu uzgajali lozu. Sad se pojavljuju novi vinari u Nedešćini, području oko Svete Nedjelje, a na kušanju je bila malvazija iz 2021. tamošnje vinarije Matiška s tipičnim sortnim notama mente i akacije.
Južnu je Istru predstavljala malvazija Josipa Bepa Siljana iz Šegotića nedaleko od Duge Uvale, prošlogodišnjeg prvaka Vinistre s Merlotom koji je osvojio veliku zlatnu medalju. Siljanova Malvazija 2021. imala je više voćnih nota, ponajprije jabuke, potom breskve i marelice, ali i agruma te banane. Od herbalnih se isticao ružmarin, a mirisala je malo i na koprivu.
U Zapadnoj Istri palo je puno kiše u kolovozu. Natopila je zemlju pa je grožđe sazrijevalo bez stresa zbog suše. Tamo je crvena zemlja, a Malvazija 2021. vinarije Radovan iz okolice Višnjana imala je izraženiji travnati, može se reći i sauvignonski karakter.
Ljetne kiše bilo je i u Sjeverozapadnoj Istri, gdje se miješaju crvena i bijela zemlja. U mladom vinu vinarije Novacco iz Fernetića pokraj Brtonigle, čiji su vinogradi na crvenici, ponovno su se osjećale herbalne note. Slično je vrijeme bilo i u Sjevernoj Istri, a malvazija bujske vinarije Franković u trenutku kušanja pokazala se najboljom od svih šest. Suho, elegantno, trajno i mineralno vino je od grožđa s glasovitog položaja Santa Lucia na bijeloj zemlji. Vrlo je svježa, ponajprije zbog mineralnosti, bila i druga malvazija s bijele zemlje, vinarije Sirotić iz sela Medveja. Sva su vina još bila "nemirna" i u pravoj će formi biti za tri ili četiri tjedna nakon što se smire u boci. Ipak, čini se da su ona s bijele zemlje već sad spremnija za tržište.
Na izložbi En primeur poslije kušanja mlada je vina predstavilo pedesetak Istarskih vinarija, dvadesetak iz Sjeverozapadne Hrvatske te nekoliko s Kvarnera. A počela je u tužnom raspoloženju zbog smrti jednog od vodećih istarskih vinara Marijana Armana. Poznat je bio po odličnim vinima od internacionalnih i lokalnih sorata, chardonnayja, sauvignon blanca, cabernet sauvignona i merlota te muškata i terana, a posebno je bio ponosan na Malvaziju Gcru koja je bila prvak Vinistre 2018. godine. Bila je od grožđa iz vinograda koji je posadio još njegov pradjed, a Marijan je svoje nasade razvijao proizvodeći sadnice iz pupova tih loza.
"Ne volimo reći da uzgajamo lozu, nego da se međusobno odgajamo i upoznajemo. Mi ne proizvodimo, mi živimo vino i mislimo da se bavimo najljepšom umjetnošću na svijetu", tim je riječima Marijan Arman predstavljao vinariju i obitelj.