"S vinima od zamrznutoga grožđa graševine i zelenog silvanca osvojit ćemo svjetski vrh", govorio je pred Božić 2018. godine Josip Tokić, voditelj Poslovne jedinice voćarstvo-vinogradarstvo PP Orahovice tijekom ledene berbe na vinogradarskom položaju Martin u Čačincima. Imao je pravo. Na 30. ocjenjivanju Mundus Vini u njemačkom gradiću Neustadtu an der Weinstrasse krajem veljače ta je Graševina ledene berbe 2018. osvojila veliku zlatnu medalju, što znači najmanje 95 od mogućih 100 bodova. Bila je i najbolje ocijenjeno hrvatsko vino, a njihov Zeleni silvanac ledene berbe 2018. osvojio je zlatnu medalju. Zlatne medalje putuju i u vinariju Kutjevo za mješavinu bijelih sorata chardonnayja i graševine Maximo Oro 2019., crnu mješavinu cabernet franca, cabernet sauvignona i merlota Maximo Nero 2017. te Pinot crni de Gotho 2019.

Pozlatilo se još sedam hrvatskih vina: pjenušac od graševine La Belle Grand Premium Brut 2020. vinarije Belje, Lagunin crnjak Festigia Castello 2018., Touch Wine Cabernet Sauvignon berbi 2019. i 2018. koje tvrtka Wine Business radi od makedonskog grožđa, Traminac izborne berbe prosušenih bobica Principovac 2020. Iločkih podruma i Pošip Ćaća moj 2021. opuzenske vinarije Deak. Srebrne medalje osvojila su beljska vina Graševina 2021. te Goldberg Red 2019., mješavina cabernet sauvignona, merlota i frankovke. I Kutjevo ima dva srebra, za Vrhunsku graševinu 2021. i Graševinu 2021., a Laguna tri: za Festigia Malvaziju Vižinada 2019. Riserva, Festigia LV 2016 Riservu i Festigia Malvaziju 2021. Srebrna su i vina Frankovka Miraz 2018. Feravina, Syrah Touch Wine 2019. tvrtke Wine Business te Pošip 2020. Hvar Hillsa.

Orahovica Ledena berba Veliko zlato.jpg
StoryGourmet Press Graševina ledene berbe 2018. PP Orahovica

Aromatski profil Graševine ledene berbe.jpg
StoryGourmet Press Aromatski profila Graševine ledene berbe 2018. PP Orahovica

Mundus Vini jedno je od najvećih ocjenjivanja na svijetu. Na ovogodišnjem "proljetnom" dijelu, kako zovu prvu rundu krajem veljače, 266 članova žirija iz 47 zemalja šest je dana ocjenjivalo 7555 vina sa svih strana svijeta. Druga runda ovog ocjenjivanja u glasovitoj njemačkoj vinskoj regiji Pfalz je krajem ljeta, a u srpnju imaju i specijalizirano ocjenjivanje ekoloških vina Biofach pa zajedno sakupe gotovo 13.000 uzoraka.

Svaki je ocjenjivač na ovogodišnjem proljetnom ocjenjivanju kušao više od 300 vina. To je vrlo ozbiljan posao koji traje šest dana. Počinje u 8.30, a vina su podijeljena u pet grupa i u svakoj je između 8 i 15 uzoraka. Dobra je strana takve organizacije što se svaki dan ocjenjuje pet različitih stilova vina pa nema monotonije i pada koncentracije koji se neizbježno javljaju kad je puno uzoraka slično. Svaki je ocjenjivački listić napravljen posebno za člana komisije i za vino, a ocjenjivanje je malo drukčije nego većina ostalih i zato što se opisuju i miris i okus vina, osim što se daju ocjene. Tako svako vino ima i aromatski profil: Ledenom graševinom iz Orahovice dominiraju suho voće i med, a u okusu se gotovo jednako osjećaju slatkoća i kiselost pa je vino harmonično i kompleksno s velikim potencijalom odležavanja.

MuVi2022-1_AL76029.jpg
AD LUMINA 

Samo je ocjenjivanje velika škola i ocjenjivačima. Oni znaju stil vina, na listi koju imaju za svoje bilješke piše im, na primjer - "mirno bijelo vino s manje od četiri grama neprovrela sladora", te jedinu ili dominantnu sortu, na primjer grüner veltliner. Očekuje se da znaju kako je riječ o zelenom veltlincu, vinskom ponosu Austrije. Lako je kad su nazivi na različitim jezicima slični, ali treba znati da frankovka ima i na njemačkom jeziku dva naziva. Austrijanci je zovu blaufränkisch, a Nijemci lemberger pa predsjednik svake pojedine komisije prije početka ocjenjivanja pojedine grupe vina pita znaju li svi o čemu je riječ. To je važno zato što se ocjena daje i za iskrenost vina, a tu je poznavanje sorte bitno. No imali smo slučaj da nitko od nas pet u komisiji nije znao za sarbu i na internetu smo naučili kako je riječ o rumunjskom prirodnom križancu graševine s nekom sortom koja još nije prepoznata.

Prošle godine zbog pandemije nije bilo proljetnog ocjenjivanja u Neustadtu, a pozive za ovogodišnje slali su još u studenome kad nisu bili sigurno hoće li ga moći organizirati.

"Početkom veljače smo dobili dozvolu lokalnih vlasti da ocjenjujemo i stotinjak ljudi tri je tjedna bez odmora radilo kako bi se šest dana moglo ocjenjivati", ispričao je direktor i dobri duh ocjenjivanja Christian Wolf predstavljajući na kraju cijelu ekipu kojoj nije bilo lako ni kad je ocjenjivanje počelo. Da im je jedini posao bio točenje vina, trebalo je otvoriti 7555 boca i potočiti vino iz svake petorici ili šestorici ocjenjivača.

Kako izgleda ocjenjivanje na Mundus Vini pogledajte u našoj galeriji.

AD LUMINA Mundus Vini 2022