Kuhana jaja, šunka, hren, mladi luk, rotkvice, francuska salata pa i vrući domaći kruh, kod onoga tko ga zna umijesiti, bit će u brojnim domovima na stolu za uskrsni doručak. Bit će i vina, iako ih inače malo tko pije ujutro, a odabir nije lagan. Šunka voli vino izraženije svježine, ali problem počinje s jajima koja su prilično masna i to ne na jednostavan način poput svinjetine. Hren i mladi luk, pak, ljuti su pa traže malo neprovrela šećera u čaši ili barem slast koju vinu daju složeniji alkoholi. No isplati se potruditi zato što dobar odabir vina obogaćuje svaki obrok. Ova Trica za uskrsni doručak predlaže kompleksniji pjenušac, svježe, ali kompleksno bijelo vino te slasniji rosé.

Brut.jpg
StoryGourmet Press Three Stars Brut, Jagunić, Plešivica. Cijena - 94,50 kn

Chardonnay, rajnski rizling i stare plešivičke sorte tri su zvijezde od kojih Jagunići rade Three Stars Brut. Kroz miris brioša i korice kruha prvo se probija jabuka zelene boje koja je na granici zrelosti, ima citrusa, limete ponajviše, potom se nježno osjeti i ananas, a okus je bogat i slastan. Pristaje hladnim mesnim pečenjima pa i šunki pečenoj u kruhu, a butelja u Vivat Finim vinima stoji prijateljskih 94,50 kuna.

maraština.jpg
StoryGourmet Press Maraština 2019. Ante Sladić, Plastovo, Sjeverna Dalmacija. Cijena - 109 kn

Kremozna i mineralna istovremeno je Maraština 2019. Ante Sladića iz Plastova pokraj Skradina. Tamo su topli dani, a noći su hladnije i ljeti kad grožđe zrije. To se lijepo osjeti u vinu kao svježina kojoj pogoduje i vapnenačko tlo na kojem raste loza. Maceracija je trajala 24 sata, a dio je odležao u rabljenoj bačvi što je vinu omogućilo i ponešto vremena da se dodatno zaokruži. Maraštinu zovu i rukatac te krizol, ova se lijepo razvila i u boci, a butelja je u zagrebačkoj vinoteci Vintesa 109 kuna.

Rosella.jpg
StoryGourmet Press Rossella 2020. Poletti, Višnjan, Istra. Cijena - 88 kn

Na ruže, jagode i maline miriše Rossella vinarije Poletti iz Višnjana, rosé od sorte muškat ruža. U vinogradu na položaju Rogovići ima i terana koji se sadi kao oprašivač, ali daje i posebne note vinu. Rossella sadrži 13,5 posto alkohola, što je za rosé puno, no taj je alkohol dobro ukomponiran i osjeća se kao fina slast. Vino će pristajati slanom i slatkom dijelu uskrsnog doručka, a butelja je u zadarskom Atroxu 88 kuna.