Zimnica je već dosadila, možda su se zalihe i istrošile pa je slatko iščekivanje samoniklog jestivog bilja. Šparoga je među tim darovima prirode kraljica. U Kini su je navodno jeli još prije 5000 godina, a cijenjena je bila i starom Egiptu. Kalorijski je siromašna, a nutritivno raskošna i nadasve zdrava: pospješuje izlučivanje tekućine iz tijela, rad jetre i bubrega, pražnjenje debelog crijeva, preporučuju je dijabetičarima, pomaže kod anemije, kažu i da je afrodizijak... Šparoge se mogu jesti sirove, kuhane, pečene, pirjane ili ukiseljene, same, a pristaju i mesu ribi, povrću te gljivama. I vinu, naravno. S obzirom na to da kod nas Istrijani, treba li to čuditi, opravdano i od ove jednostavne namirnice rade prave festivale, uz tri jednostavna jela sa šparogama ova Trica preporučuje tri fina vina od malvazije istarske bijele.

OH-Wine.jpg
StoryGourmet Press Malvazija 2021. OH Wine, Ohnići, Vižinada. Cijena - 60 kn

Red krumpira, red kuhanih jaja, red krumpira, red slanine, red krumpira, bešamel umak s malo ljutine, grubo ribani sir kao začin i šparoga koliko ih ima i gdje god stanu, a lako je svakoj pronaći mjesto. Takav je ručak od prvih ovosezonskih divljih šparoga odlično popratila Malvazija OH wine Saše Bernobića iz Ohnića pokraj Vižinade. Vino je voćno u mirisu i okusu i ta je lagana slast pristajala krumpiru i umaku, nježne travnate i cvjetne note lijepo su zaokružile ove gratinirane šparoge, a mineralnost kao da je na kraju sve pomazila. Butelja je u vinariji 60 kuna.

Coronica.jpg
StoryGourmet Press Malvazija 2021. Coronica, Koreniki, Umag. Cijena - 80,50 kn

Šparoge fino pristaju i savijači od svježeg sira. Štoviše, u tom neslatkom desertu ili blago slanom međuobroku mogu se iskoristiti i dijelovi šparoga koji nisu dovoljno lijepi da bi ih se zamotalo u pršut ili izgrilalo kao prilog mesu. Tko zna razvući tijesto, ili ima baku da to napravi, posebno će uživati u Spargel-Strudelu, a ostali će se snaći s kupovnim korama. Snaći će se u tom društvu i Malvazija 2021. Morena Coronice iz mjesta Koreniki pokraj Umaga. Odnjegovana je na finom talogu, dio je odležao i u bačvi, a butelja u Miva Galeriji vina stoji 80,50 kuna.

Kabola.jpg
StoryGourmet Press Malvazija Unica 2018. Kabola, Momjan. Cijena - 104,98 kn

Manje je više, pravilo je koje u glazbi pokazuje kako jedan instrument može ispričati priču bolje nego orkestar. Primjer je 'Rapsodija u plavom' George Gershwina. Napisana je za dva glasovira, a pamtimo je po kratkom uvodu odsviranom na klarinetu. Manje je više, pravilo je i u kuhinji posebno kod genijalne kombinacije šparoga i jaja. Da malo ne bude i premalo, lijepo je fritaji dodati špatulu, kako u Istri zovu svinjsku plećku, a još ljepše jednostavno jelo oplemeniti zrelom Malvazijom Unicom 2018. Marina Markežića Kabole. Butelju maceriranog i u bačvi odležanog vina Vrutak prodaje za 104,98 kuna.