Mrkva je vrlo iskoristiva namirnica, može je se peći, kuhati, jesti sirovu, stavljati u umake, juhe, salate, kombinirati je s raznim začinima ili pak koristiti njezinu slatkoću da začini jelo u koje ju se dodaje. Danas ćemo njezinu slatkoću kombinirati s grožđicama i sve preliti medom, sokom od limuna i vodom od cvijeta naranče. Okusi su to bliskoistočne kuhinje i jako su zanimljivi.
Osim mrkve, jako važan sastojak ove salate je voda narančinog cvijeta koju možete kupiti u većini dućana sa začinima. Ona se, poput ružine vodice, često koristi u bliskoistočnoj kuhinji. Destilira se iz cvjetova gorke naranče i koristi se za aromatiziranje pića, salata i deserta.
Kad ovu vodu kombiniramo sa slatkom mrkvom i medom ali i limunom te đumbirom, dobit ćemo salatu koja će nas osvježiti ali i zadovoljiti nepce. Sastojke i pripremu provjerite u nastavku!
Sastojci:
45 dkg mrkve, oguljene i naribane
1/2 šalice grožđica
1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice meda
2 žlice + 2 žličice svježe iscijeđenog limunovog soka
2 žlice + 2 žličice vode od cvijeta naranče
3/4 žličice mljevenog đumbira
1/2 žličice cimeta ili više po ukusu
Sol i papar po ukusu
Sjeckana svježa menta za ukras
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke osim mente. Dobivenu salatu ohladite u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći a prije posluživanja ukrasite s nekoliko listova mente.