Osim što na tanjuru izgledaju privlačno, zeleni njoki su poslastica za sve ljubitelje tjestenine. A osim što su privlačni oku i nepcima ovi njoki, pripremljeni od zelenog sezonskog povrća su izvor hranjivih nutrijenata, vitamina, minerala i vlakana. A koje je to povrće doborodošlo u pripremi ove poslastice? Birajte svježe začinsko bilje, poput bosiljka ili peršina, ali i rukolu, mladi grašak, špinat, bob te mlade koprive. Svaki od ovih elemenata ima svoju nijasnu zelene ali i karakteristične okuse, zato birajte po volji. Pripremljene te skuhane njoke poslužite uz vama omiljene umake i saftove, poslužite toplo uz svježu salatu i uvijek dobrodošao svježe naribani gran padano.

Aromatični njoki

Sastojci:
0,5 kg krumpira (ne mladi)
1 jaje
100 g glatkog brašna
200 g oštrog brašna
50 g lista komorača
50 g rukule
gran padano
maslac
sol

Priprema:
Krumpir skuhajte u komadu, u ljusci. Kuhani krumpir ohladite te ogulite. Umijestite usitnjeni krumpir, jaje, zelenilo, koje ste blanširali te usitnili i izmiksali uz dodatak malo maslaca, te brašno. Zamijestite tijesto koje mora biti glatko, oblikujte rolice od kojih narežite komadiće koje oblikujete u njoke. Kuhajte u zavreloj vodi, kuhane ocijedite, začinite te poslužite.

Njoki od špinata i ricotta sira

zeleni njoki
Shutterstock 

Sastojci:

500 g ricotta sira
600 g baby špinata
100 g parmezana
korica 1 limuna, naribana
1 muškatni oraščić, nariban
1 jaje
100 g brašna

Maslac s kaduljom
75 g maslaca
1 žlice maslinovog ulja
mali stručak svježe kadulje

Priprema:
Ocijedite ricottu tako da sir odložite u sito u ostavite u hladnjaku preko noći. Špinat stavite u veliku tavu te zagrijete na srednje jakoj vatri uz malo vode i soli. Miješajte dok ne omekša i uvene. Ocijedite u cjedilu, istiskujući što je moguće više tekućine te ohladite. Odložite na papirnate ručnike, zarolajte te iscijedite preostali dio tekućine. Ovaj je korak izuzetno važan za pripremu njoka. Ocijeđeni špinat nasjeckajte na sitno. U posudi pomiješajte ocijeđen sir i paremzan te dobro pomiješajte. Dodajte špinat, koricu limuna, oraščić, jaje i brašno. Začinite po želji. Umijesite te žličicom zahvatite smjesu koju rukom oblikujte u male loptice. Pripremljene odložite na papir za pečenje te ostavite u hladnjaku pola sata. Zagrijte maslac i malsinovo ulje, te u zagrijano dodajte listiće kadulje. Pirjajte dok listići ne postanu hrskavi. Izvadite listiće te ih ocijedite na kuhinjskom ručniku. U posudi zagrijte vodu, dodajte malosoli te kad voda zakipi dodajte njoke. Kuhajte 3 do 4 minute ili dok ne isplivaju na površinu. Kuhane i ocijeđene prelijte toplim maslacem te ukrasite listićima kadulje.

Njoki s koprivom

zeleni njoki
Shutterstock 

Sastojci:

1 kg krumpira
300 g raženog brašna
200 g maslaca
100 g kravljeg sira
2 jaja
200 g mlade koprive
sol, papar

Priprema:
Krumpir kuhajte u ljusci te kuhan ogulite i gnječilicim izgnječite. Mladu koprivu opeite, nasjeckajte na sitno te dodajte u krumpir. Dodajte sir, brašno, jaja, sol i papar. Dobro umijestite. Oblikujte njoke te ih kuhajte u vreloj i zasoljenoj vodi. Kuhane njoke ocijedite te poslužite uz odabrani umak ili jelo od mesa.

Za inspiraciju više pogledajte video! Maja Šipek kandidatkinja je natječaja Story Gourmeta 'Kuhaj kao chef' te je dobila priliku iskusiti život u profesionalnoj kuhinji. Maju je mentorirao Marin Medak, vlasnik kultnog RougeMarina. Što je naučila pokazat će na gastro eventu Food Market by Story Gourmet, od 7. do 10. travnja u zagrebačkoj Hali.