Volite humus a volite i tajlandsku kuhinju? Zašto ne biste spojili svoje dvije ljubavi? Poigrajte se s receptom svog omiljenog namaza, ali ga oplemenite omiljenim tradicionalnim tajlandskim okusima, uključujući limunovu travu, đumbir, bosiljak, kokos, limetu i slatki čili. Dobit ćete savršen umak za ove tople, proljetne dane, idealan za umakanje na trakice narezane mrkve, celera, slatke paprike pa čak i čipsa od krumpira ili pak pečene brokule. Za ovaj recept treba vam manje od pola sata i idealno je rješenje za brzi obrok kad banu nenajavljeni gosti ili kad vam se jede nešto drukčije.

Sastojci:
¼ šalice kokosovog ulja
2 velika češnja češnjaka, vrlo tanko narezana
2 šalice kuhanog graha
¼ šalice svježeg soka od limete
¼ šalice maslaca od kikirikija
¼ šalice kokosovog mlijeka
¼ šalice slatkog čili umaka
¼ šalice mljevene limunske trave
¼ šalice mljevenog svježeg lišća tajlandskog bosiljka
1 žlica naribanog svježeg đumbira
2 žličice zelene curry paste
1 jalapeno paprika, mljevena
½ žličice soli
1 prstohvat kajenskog papra (po želji)
1 prstohvat čilija u prahu (po želji)

Priprema:
Zagrijte kokosovo ulje u tavi na srednjoj vatri; ubacite češnjak i miješajte dok ne zamiriše i lagano porumeni, 30 sekundi do minute. Ulijte smjesu u malu zdjelu i ohladite. Ohlađenu mješavinu češnjaka i ulja ubacite u blnder skupa s grahom, sokom od limete, maslacom od kikirikija, kokosovim mlijekom, čili umakom, limunovom travom, bosiljkom, đumbirom, curry pastom, jalapeno paprikom, soli, paprom i čilijem u prahu te izmiksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Namaz poslužite uz neke od gore navedenog povrća.