Jeste li čuli za tepache? Riječ je o lagano zaslađenom, gaziranom napitku od ananasa, točnije od njegove kore, a koji dolazi iz Meksika.
Izvorno se radio od kukuruza, potječe iz predkolumbijske ere, ali je od tada evoluirao u verziju od kore ananasa. Ukratko, tepache je fermentirano piće s niskim udjelom alkohola (2% do 3%), po stilu slično kombuchi; zapravo, čak ga je i lakše napraviti od kombuche. Dodani šećer u kombinaciji s bakterijama i kulturama divljeg kvasca na kori ananasa stvaraju laganu karbonizaciju unutar 2 do 5 dana. I, unatoč šalici dodanog šećera, to nije preslatko piće – šećer je jednostavno gorivo za bakterije i kvasac za stvaranje karbonacije.
U tepacheu možete uživati kao osvježavajućem napitku s ledom ili ga pomiješajte sa sokom od limete i tekilom ili pak rumom. Možete napraviti i začinjenu verziju napitka - u tom slučaju dodajte 1 čili papričicu (bilo koju vrstu) prerezanu po dužini i očišćenu od sjemenki ili pak komadić đumbira narezan na kolutove. U tom slučaju, iako se cimet obično dodaje u tepache, slobodno ga izostavite.
U nastavku provjerite recept i napravite svoj tepache kod kuće!

Screenshot 2022-04-29 at 11.55.35.png
Instagram 

Sastojci:

1 šalica bijelog ili smeđeg šećera
2 štapića cimeta
5 cijelih klinčića
2 litre filtrirane vode
1 veliki organski ananas
Kriške ananasa, za ukras (po želji)

pineapple-g610b3ee11_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:

Prvo napravite sirup - u malom loncu pomiješajte šećer, štapić cimeta, klinčiće i 1 šalicu vode. Stavite na jaku vatru i zakuhajte - oko rubova bi se trebali početi stvarati veliki mjehurići. Odmah smanjite vatru na laganu uz stalno miješanje da se šećer otopi. Nakon što se otopi, maknite lonac s vatre i ostavite smjesu da se ohladi na sobnu temperaturu.
Sad pripremite ananas - temeljito operite vanjski dio pazeći da uklonite svu prljavštinu i ostatke. Stavite ananas na veliku dasku za rezanje. Oštrim kuharskim nožem odrežite krunu i korijen i bacite ih. Postavite ananas uspravno na ravnu podlogu kako se ne bi kotrljao. Počevši od vrha, odrežite koru, ostavljajući manji dio mesa u nju. Koru narežite na komade te ih stavite staklenu ili keramičku posudu (samo ne plastičnu) koja može primiti najmanje 3 litre. Odrežite i jestivi dio, izrežite jezgru na komade i stavite ih u posudu s korom.
U posudu dodajte ohlađeni sirup i preostale 2 litre filtrirane vode. Promiješajte da se sjedini. Pokrijte posudu čistom gazom ili kuhinjskom krpom. Upotrijebite gumenu traku da ga učvrstite. Stavite posudu na toplo mjesto daleko od sunčeve svjetlosti. Idealna temperatura je između 20 i 25 stupnjeva C. Ako je mjesto toplije, provjerite tepache nakon 12 sati. Ako je pak hladnije, pričekajte najmanje 24 sata.

Mali mjehurići će se početi stvarati oko gornjih rubova dok fermentira. Rupičastom žlicom uklonite svu bijelu pjenu na vrhu. S vremenom će se stvoriti još mjehurića, a smjesa će mirisati malo kiselkasto, poput piva.

U ovom trenutku možete ga kušati žlicom ili slamkom - zabijte ga u tekućinu i pokrijte vrh slamke prstom kako biste zarobili tekućinu u slamčici. Idealan okus svodi se na vaše preferencije.
Na idealnoj temperaturi potrebno je oko 2 dana da tepache postigne savršenu ravnotežu kiselog, slatkog i lagane gaziranosti. Ako je hladnije, može potrajati i do 5 dana.
Sad je vrijeme da procijedite napitak - postavite fino mrežasto cjedilo obloženo gazom na veliku zdjelu ili vrč. U to procijedite tepache. Ostavite da odstoji oko 15 minuta da se potpuno ocijedi i bacite krupne ostatke.
Tepache poslužite s ledom i ukrasite kriškom ananasa. U hladnjaku ga možete čuvati tjedan dana.