Sezona jagoda je u punom jeku i nakon što smo izredali niz recepata s ovim ukusnim bobičastim voćem, red je došao i na jedan tradicionalni recept. Ovaj put radimo pitu od jagoda po uzoru na onu koju je Dika Marjanović-Radica predstavila u svojoj kuharici “Dalmatinska kuhinja”.

Pite su općenito zastupljene u spomenutoj kuharici pa možemo naći recepte za jednostavne pite, za pite s kremom, za fine pite, pjenaste pite, carske pite kao i pite od raznih namirnica, kao što su pite od oraha, badema, sira, griza, kajsija, jabuka, limuna, trešanja pa čak i od čvaraka! U kuharici se napominje da se za pite i kolače od prhkog tijesta koristi brašno, maslac i šećer a ovisno koji se kolač radi, varira i omjer namirnica. Tako, primjerice, ako radimo fino tijesto za pite, koristimo 25 dkg brašna, 15 dkg maslaca i 5 dkg šećera.

Među napomenama je i ta da sve namirnice prije korištenja valja držati na hladnom mjestu, da se tijesto stavlja peći u dobro zagrijanu pećnicu, kako bi se voda iz tijesta naglo pretvorila u paru i kako bi tijesto postalo prhko a ne “slaninasto” ili da se maslac ne počne rastapati po plehu. Dika Marjanović-Radica piše i da je dobro tepsiju prije pečenja isplahnuti hladnom vodom kao i da ako u tijestu ima manje od polovice maslaca, valja tepsiju premazati maslacem i posuti brašnom. Zanimljivo, piše i da se pite ne preporučuje raditi ljeti osim ako imate - hladnjak!
U nastavku provjerite kako napraviti pitu s jagodama po uzoru na tradicionalni recept iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice.

pierre-antoine-caisso-Z4PkXxJM91g-unsplash.jpg
Unsplash 

Sastojci:

30 dkg brašna
15 dkg maslaca
7 dkg šećera
4 jaja
Pola žličice praška za pecivo
25 dkg jagoda
25 dkg šećera

strawberries-g59a17261f_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:

Zamijesite tijesto od brašna (u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo), maslaca, šećera i žumanjaka. Staviti ga peći na umjerenoj vatri i kad je gotovo prekriti s jagodama i posuti šećerom te još malo staviti u pećnicu. Također, možete preliti jagode sa smjesom od bjelanjaka - pomiješate bjelanjke i šećer, istučete smjesu, prelijete je preko jagoda i pečete dok ne porumeni.