Veselo sindikalci najavljuju nova prvomajska okupljanja uz bažul, fažol ili grah koja je prekinula pandemija. Lijepa je to prilika da se upozori kako vina izvrsno pristaju i jelima od graha. Pokazuju to u Toskani, jednoj od najpoznatijih vinorodnih regija na svijetu, u kojoj je grah omiljena namirnica, češće glavno jelo nego prilog. I uz njega uglavnom piju mlađa vina od sorte sangiovese, bogata finim kiselinama, a najčešće ona pod nazivom Chianti. Prema američkim istraživanjima Chianti je najprepoznatljiviji vinski pojam, moderno se kaže 'brand', pa se ni mi ne bismo trebali sramiti uz grah poslužiti fino vino. Ova Trica preporučuje fina vina uz grah na kontinentalni način Bakhova sina te istarski i neretvanski. Nisu jeftina, ali obogatit će bažul/fažol/grah, a ne samo pratiti.
Bažul se pusti da zavrije, ocijedi pa vrati u lonac. Prokuha se ponovno s lukom, češnjakom, kožom dimljenog špeka, ostacima kobasica, svježom paprikom crvene boje, ljutom i slatkom mljevenom paprikom te zagusti dijelom graha propasiranim s ostalim sastojcima osim kože. Naučio sam to u Mohaču, a kuhao u loncu na štednjaku te u kotliću i keramičkom ćupu na živoj vatri i nitko se nije žalio. Mohačko-gizničkom grahu, Giznik je samoborski kvart u kojem živim, pristaje Frankovka Belje 2019., zlatna s nedavnog ocjenjivanja u mađarskom Harkanju. Butelja je u vinariji 75 kuna.
Malo pašte, malo fažola, kako uz more nazivaju grah, malo šunke, malo slanine, malo šalše od pomidora, malo luka, malo češnjaka, malo mrkve, malo celera... Ma, nema čega nema u istarskom pašta fažolu, odnosno tjestenini s grahom, a onome tko se potrudi dobro napraviti jelo od toliko namirnica treba i odati priznanje odabirom pravog vina. Teran Il Primo 2017. vinarije Fakin iz Motovuna prekrasno miriše po šumskom voću i pikantnijim začinima, bogatog je i pikantnog, dugotrajnog okusa te tipične sortne svježine, a butelja u vinoteci Vintesa stoji 199 kuna.
Ima svježinu koja hladi i tanin koji gladi, izvrsno je napisao dragi kolega Nenad Trifunović Vinopija o Plavki 2017. Darija i Borisa Gašpara iz Umčana nedaleko od Vrgorca. Izvrsno je to vino od sorte poznatije kao plavina, koja je, nakon plavca malog, druga najrasprostranjenija crna autohtona u Hrvatskoj. Svježinom i slašću odlično će pristajati neretvanskom grahu koji obogaćuju sušena svinjska panceta, kobasice i rebrica te ljuta paprika. Berba 2017. vjerojatno je rasprodana pa je na tržištu godinu dana mlađa. Butelja u vinoteci Lu-Ma ekskluzivna vina stoji 110 kuna.