Topliji i sunčaniji dani su odlična prilika za uvođenje novih jela u našu svakodnevicu. Naša je preporuka uvođenje voća u pripremu slanih jela kroz koja ste u prilici za otkriti nove, zanimljive kombinacije. Zvijezda tanjura lako može biti i domaća jabuka ali i tropski mango, voće koje savršeno oblikuje slatka ali i slana jela. Mango je voće bogato vitaminima C i E, aminokiselinima, floavonoidima, beta karotenom te mikronutrijentima. Osvaja okusom i bojom a zanimljivo je kako postoji čak tridesetak vrsta te veliki broj podvrsta managa. Razlikuju se po veličini te po boji kore, ali unutrašnjost je uvijek zlatno žute boje.

A kako se okušati u pripremi jela u kojima svoje mjesto ima i ovaj sočni plod? Donosimo tri odlična recepta, s piletinom, paneer sirom te u slatkoj, grilanoj verziji. 

Grilana piletina s rižom i salatom od manga
Sastojci:
80 g crvene riže
2 kom pilećih prsa
2 žlice ulja
1 žličica čili pahuljica
½ salatnog krastavca, oguljenog i nasjeckanog
stručak rotkvica, očišćenih i narezanih na četvrtine
½ crvene paprike, nasjeckane
½ zrelog manga
malo korijandera
malo tostiranih sjemenki sezama

Za umak:
½ zrelog manga, nasjeckanog
2 žice rižinog octa

Priprema:
Skuhajte rižu prema uputama, ocijeditite, ohladite. Za pripremu umaka u blender dodajte rižin ocat i mango, dvije žlice hladne vode, blendajte kako bi dobili glatku tekuću smjesu.
Zagrijte gril tavu. Piletinu na nekoliko mjesta napikajte čačkalicom te začinite s uljem. Grilajte. Grilanu sklonite s vatre, ostavite da odmori te narežite na komade. U posudu dodajte najseckani krastavac, rotkvice, papriku, mango i dio korijandera. Dodajte ohlađenu rižu te sve dobro promiješajte. Dodajte na tanjur uz narezanu piletinu, začinite s još malo korijandera, sjemenkama sezama te pripremljenim umakom i poslužite.

Paneer i salata od pečene cikle
Sastojci
Za marinadu:
240 ml kefira mlaćenice ili jogurta
½ žičice mljevenog kima
½ kurkume u prahu
½ žličice čilija u prahu
½ žličice mrvljenog papra
400 g paneer sira

Za ciklu:
4 srednje velike cikle
maslinovo ulje

Za preljev:
140 g zrelog manga, nasjeckanog
60 ml maslinovog ulaj ili ulja koštica grođža
120 ml kefira ili mlaćenice
1,5 žlica soka limete
1 žlica senfa
malo mljevenog papra
¼ žličice čilija u prahu

Za dekoraciju:
malo rige
maslinovo ulje
malo mljevenog papra
1 žlica praha sušenog manga

Priprema:
Umiješajte sastojke za pripremu marinade. Kušajte te ovisno o želji dodajte malo soli. Sir paneer narežite na komadiće i dodajte u marinadu. Te sve dobro promiješajte. Ostavite oko sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se sir marinirao, ili preko noći u hladnjaku.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite ciklu tako da je očistite i narežete na četvrtine. Pecite prelivenu s malo maslinovog ulja i uz dodatak soli. Nakon 30 do 45 minuta ili kad cikla omekša maknite iz pećnice i ostavite da odmori deset minuta. Pečenu ciklu začinite preljevom, pripremljenim od manga, ulja, kefira, sok limete, senf, papar i čili. Sve sastojke za pripremu preljeva blendajte dok ne dobijete povezanu, glatku smjesu. Začinite s malo soli.
Marinirani sir paneer grilajte na gril tavi na srednje jakoj vatri, uz dodatak maslinovog ulja. Sir pecite dok ne poprimi zlatno smeđu boju, oko 2 do 3 minute sa svake strane.
Poslužite uz dodatak rige začinjene s malo maslinovog ulja. Na rigu dodajte pečeni sir te ciklu te sve prelijte s pripremljenim umakom.

Grilani mango s kremom od masracponea
Sastojci:
250 g mascarpone sira
1 žličica sitno naribanog đumbira
2 žličice mlijeka
2 žličice šećera u prahu
3 manga
1 žlica šećera od šećerne trske
20 g maslaca
1 naranča
šaka neslanih prženih pistacija, nasjeckanih

Priprema:
Pomiješajte đumbir, mascarpone, mlijeko i šećer u prahu. Dobro pomiješano ostavite u hladnjaku da se ohladi. Svaki mango očistite te odvojite po dvije polovice od svakog ploda. Nožem odvojite i preostale komadiće manga s koštice. Svaki komad nasjeckajte na nekoliko manjih komada. Mango položite na plim za pečenje, dodajte malo šećera, maslaca te prelijte iscijeđenim sokom naranče. Zagrijte pečnicu na 200 stupnjeva te pecite mango 8 do 10 minuta. Poslužite toplo uz dodatak kreme od đumbira i mascarpone sira uz dodatak usitnjenih pistacija. Dobar tek.