Ususret ovogodišnjoj dodjeli nagrada The World’s 50 Best Restaurants, koja će se 18. srpnja održati u Londonu, objavljeno je kako se nagrada za najbolju cheficu na svijetu dodjeljuje kolumbijskoj chefici Leonor Espinozi, chefici i vlasnici restorana Leo u Bogoti (2021. zauzeo je 46. mjesto na listi The World’s 50 Best Restaurants. Leonor Espinosa 2017. godine se ovjenčala titulom najbolje chefice za Latinsku Ameriku, a obje su prestižne nagrade odraz dugogodišnjeg predanog rada s lokalnim namirnicama s naglaskom na bioraznolikost autohtonih kolumbijskih proizvoda. “Nagradu sam primila s velikom radošću jer sad će se moj glas čuti još malo snažnije. To je nagrada koja će mi omogućiti da nastavim koristiti kuhinju kao važnu polugu za stvaranje društvenog i ekonomskog blagostanja, posebno u zemljama u razvoju." izjavila je chefica Espinoza povodom ovog izuzetnog priznanja.

Chef Leonor Espinosa, restoran Leo
Chef Leonor Espinosa, Leo Jelo chefice Espinosa

Leonor Espinosa je više od chefice, ona je i ključna figura u ponovnom rađanju kolumbijske gastronomske kulture. Prošle je godine restoran preselila na novu lokaciju te zacrtala novi smjer koji se temelji na konceptu "Ciclo Bioma" a kroz koji vodi na putovanje gastronomskom kulturom Kolumbije te ujedno predstavlja inovativni način korištenja tradicionalnih namirnica i začina. Zanimljivo je kako se pod istim krovom restorana nude dva koncepta - prostor u kojem kreativne menije razvija i poslužuje Leonor, te prostor u kojem njezina kćerka Laura Hernandez Espinosa iste sastojke priprema u jednostavnijim kombinacijama uz posluživanje tradicionalnih pića i koktela koje sama razvija. 

Chef Leonor Espinosa, restoran Leo
Chef Leonor Espinosa, Leo Restoran Leo, Bogota, Kolumbija

Prilikom dodjele ove nagrade, William Drew, direktor The World's 50 Best Restaurants, je izjavio: “Leonor Espinosa postala je ikonom generacije Latinske Amerike braneći biološku i kulturnu raznolikost svoje zemlje kao nitko drugi. Ona je samouka kuharica koja spaja kulinarske inovacije s opsežnim znanstvenim istraživanjima, posvećena otkrivanju novih znanja i podučavanju. Oduševljeni smo što njezin nevjerojatan rad možemo nagraditi ovom nagradom."

Chefica Espinoza i kćerka Laura, koja je i glavni sommelier restorana, glavna su snaga i neprofitne organizacije Funelo, osnovane 2008., gdje zajedno istražuju autohtone sastojke i tehnike što je ujedno i inspiracija za jelovnik restorana Leo. Kroz udrugu one rade na edukaciji lokalnih ruralnih zajednica, čime aktivno podržavaju ekonomski razvoj ali i zdravlje tih zajednica.

Nagradom ime chefice Espinoza naći će se na listi istaknutih chefica koju su titulu najboljeg ženskog chefa ponijele prije nje – Pia León2021.; Daniela Soto-Innes 2019.; Clare Smyth 2018.; Ana Roš 2017.; Dominique Crenn 2016. i Hélène Darroze 2015.