Kad gledamo recepte u proljetnom jestveniku “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice, primjetit ćemo kako se jako puno njih bazira na mladom krumpiru. To zapravo ne čudi jer jela iz “Dalmatinske kuhinje” uvijek prate sezonske namirnice, a kako je sezona mladog krumpira logično je da gotovo svaki dan možete napraviti neko jelo s tim ukusnim povrćem.

Mladi krumpir vadi se iz zemlje ranije i u pravilu je manje brašnast. Kad ga kupujemo, pazimo da je suh i čvrst a bilo bi dobro i da kupujemo onaj domaći, jer tako znamo da nije puno putovao od polja do tržnice. Krumpir je, valja znati, vrijedan izvor vitamina i minerala, a ističu se vitamin C i B6, niacin, tiamin, folat, kalij, magnezij, fosfor, željezo, mangan i kalcij. Mladi pak krumpir sadrži više šećera, vitamina C i vode, te ima manje škroba od starog krumpira.

potatoes-g6ba8fa161_1920.jpg
Pixabay 

U proljetnom jestveniku “Dalmatinske kuhinje” možemo naći recepte za razna jela s mladim krumpirom - od onih klasičnih kao što su pečeni krumpir ili pire od krumpira pa do savijače s krumpirima, tripica s krumpirom, blitve s mladim krumpirom, krumpir na salatu ili s bakalarom.
U nastavku donosimo recept za savijaču s mladim krumpirom.

Sastojci:
Listovi za savijače
3 jaja
3 žlice šećera
3 krumpira
6 dkg suhih grožđica
malo masti
sol i papar

profimedia-0127905027.jpg
Profimedia 

Priprema:
Razvaljajte list za savijače koju ćemo puniti nadjevom. Nadjev se radi od 3 žumanjaka koja se dobro pomiješaju sa šećerom. Potom im se doda prethodno skuhani i pasirani krumpir, te tvrdi snijeg od 3 bjelanjka. Namastiti list za savijače, napuniti nadjevom, dodati grožđice te peći u pećnici pola sata do 45 minuta. Poslužiti toplo.