Postoji li jednostavnije i više osvježavajuće piće od caipirinhe, brazilskog koktela od samo tri sastojka - cachaçe, šećera i limete? Ovaj klasik među koktelima primjer je kako se sjajni kokteli često prave od najjednostavnijih sastojaka. Cachaça, liker koji se prvenstveno proizvodi od šećerne trske, glavni je sastojak, a obogaćen je s malo limete i šećera. Dakle, caipirinha je jednostavna za napraviti kao što kratak popis sastojaka sugerira. Međutim, njezin je okus složeniji nego što biste mogli zamisliti. Caipirinha je osvježavajuće slatka, kiselkasta, s travnatim, biljnim notama koje daje cachaça.

Točno podrijetlo ovog koktela nije poznato - neke priče sugeriraju da je caipirinha osmišljena kao vrsta lijeka a neke pak da je to jednostavno bilo piće u kojem su mještani uživali tijekom zabava. Istina je da ne postoji jasna priča o podrijetlu, ali ponekad najbolja pića dolaze iz maglovitih podrijetla. Kako bilo, caipirinha je do danas jedan od najpoznatijih koktela koji ima brojne obožavatelje diljem svijeta.

caipirinha-g6cb2a56a7_1920.jpg
Pixabay 

Caipirinhu možete, naravno, napraviti i kod kuće, a da biste je napravili na pravi način, važno je da pratite pravi redoslijed izrade. Započnite miješanjem šećera i limete narezane na četvrtine. Šećer će se samljeti o kore limete, otpuštajući ulja, a sok od limete pomoći će da se šećer otopi. Zatim na vrh dodajte malo zdrobljenog leda. Zadnju ulijte cachacu. Zdrobljeni led će se otopiti kada se cachaça prelije preko njega, pravilno razrijedivši piće. Ovo je važno jer se ovaj koktel ne mućka.

Detaljniji recept provjerite u nastavku i uživajte u produljenom vikendu uz caipirinhu iz kućne radinosti!

Sastojci:
1 cijela limeta
2 žličice granuliranog šećera
Zdrobljeni led za posluživanje
75ml cachaçe

profimedia-0341945680.jpg
Profimedia 

Priprema:
Odrežite krajeve limete te je nazrežite na četvrtine po dužini. Narezanu limetu stavite u čašu i pospite šećerom. Gnječite limete i šećer dok se šećer ne otopi i limete potpuno puste sok. Potom napunite čašu zdrobljenim ledom i prelijte cachacu preko leda. Lagano promiješajte da se sjedini i poslužite.