Ako ste prešli na vegansku prehranu, ne znači da se morate odreći svih vaših omiljenih jela. Naime, gotovo svako jelo može se uspješno napraviti i u veganskoj verziji ako znate na pravi način zamjeniti meso odnosno namirnice životinjskog podrijetla. A za to smo pronašli nekoliko ideja…

food-g14edd91c7_1920.jpg
Pixabay 

1. Umjesto govedine, probajte gljive

Sa svojim bogatim umami okusom i mesnatom teksturom, gljive često mogu zamijeniti govedinu. Velike gljive mogu se pretvoriti u odreske kada ih ispečete na dobro nauljenoj vrućoj tavi. Kako se voda kuha i stisne, gljive postaju ravne, guste i izrazito nalik na odreske. Manje gljive, recimo shiitake, mogu se samljeti i koristiti kao zamjena za mljevenu govedinu. A pečena na žaru ili u pećnici portabello gljiva originalna je zamjena za goveđu pljeskavicu u hamburgeru.

profimedia-0182333880.jpg
Profimedia 

2. Umjesto tune, probajte slanutak

Baš kao i leća, slanutak je odličan način za povećanje nutritivnog kvocijenta obroka zamjenom mesa. Kada se slanutak ugrubo zgnječi, čine iznenađujuće dobru zamjenu za tunu u, primjerice, klasičnom tuna sendviču ili pak salati od tune.

tofu-g4b67e4a72_1920.jpg
Pixabay 

3. Umjesto pilećih prsa, probajte tofu

Ovaj najsvestraniji biljni protein na svijetu odlična je zamjena za pileća prsa. Popržite ga s povrćem i poslužite preko riže. Izmrvite ga i skuhajte kao kajganu ili ga čak koristite kao zamjenu za - riblje štapiće.

profimedia-0488662428.jpg
Profimedia 

4. Umjesto pirjane govedine, probajte seitan

Seitan je biljni protein poznat i kao ‘pšenično meso’. Napravljen je od pšeničnog proteina nakon što je sav škrob ispran. Savršena je zamjena za govedinu u jelima gdje se meso dinsta kao i u varivima.

profimedia-0653329962.jpg
Profimedia 

5. Umjesto mesne kobasice, probajte onu biljnu

Ima puno vrhunskih kobasica na biljnoj bazi i možete ih koristiti za sendviče, uz varivo s keljom ili uz tjesteninu.

lentils-g71c929a09_1920.jpg
Pixabay 

6. Umjesto mljevene govedine, probajte biljnu mljevenu junetinu ili leću

Ova je kategorija posljednjih godina procvjetala zahvaljujući visokoj tehnologiji, primjerice čuli ste za Beyond Meat. Ovi proizvodi su dizajnirani da izgledaju, imaju okus i pripremaju se kao pravo meso. Obično sadrže gotovo isto toliko zasićenih masnoća kao i obična govedina, tako da nema razloga zašto ne probati ovu vegansku varijantu.
Također, dobra zamjena je i leća - s malo masti, puno vlakana i kao dobar izvor proteina, leća je odličan izbor za ‘mesne’ umake.

jack-fruit-g13e936ddd_1920.jpg
Pixabay 

7. Umjesto nasjeckane svinjetine ili piletine, probajte Jackfruit

Posljednjih godina, jackfruit je postao omiljena biljka zahvaljujući svom neutralnom okusu i neobičnoj teksturi. Reže se poput svinjetine ili piletine, što ga čini dobrim izborom za veganski roštilj. Isperite ga, a zatim ga pržite dok ne uklonite vlagu prije nego što ga prelijete umakom ili začinima. Funkcionira odlično u tacosima i sendvičima.