Mladi luk, omiljena namirnica, savršen je prilog mesu s roštilja, ali i puno više od priloga. Ovaj bijelo zeleni primjerak porodice Allium bogati je izvor minerala i vitamina, mikronutrijenata ali i vode, što ga čini hrskavom i vrlo ukusnom namirnicom koju je poželjno koristiti za pripremu raznih jela. A kako je vrijeme čestih druženja uz roštilj iskoristite priliku i bacite na roštilj mladi luk. Razlog je što se od grilanog luka priprema odličan namaz koji je prije svega jednostavan za pripremu, onaj koji se priprema od jeftinih namirica. Nezaobilazan je korak grilanje, dobar je savjet da pripazite da vam luk na grilu ne zagori te da ne štedite na soli. Poslužite uz pečeno meso i povrće.
Sastojci:
3 do 4 mlada luka
3 stabljike češnjaka
350 ml kiselog vrhnja
½ žličice soli
ulje
Priprema:
Oprane i očišćene stabljike mladog luka i češnjaka pospite s malo ulja. Grilajte na roštilju, na srednje jakoj vatri, 3 do 4 minute sa svake strane. Ne dopustite da zagore, dovoljno je da se karameliziraju. Sklonite s grila, počistite višak ulja, sklonite eventualno zagorene dijelove kako ne bi bili razlog za gorčinu u namazu. Ostavite da se ohlade. Ohlađene nasjeckajte na manje komade te ih prebacite u blender. Dodajte par žlica kiselog vrhnja. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu, prebacite u zdjelicu, dodajte ostatak vrhnja te po želji sol. Dobro promiješajte. Ostavite u hladnjaku sat do dva prije posluživanja.