Za većinu ljeto nije doba u kojem se misli na zimu ali je doba u kojem treba misliti na zimnicu ili barem na police sa staklenkama napunjenim vama omiljenim ljetnim plodovima. Jer u trendu je “zimnica” koja se ne mora čekati već ona koju u skladu s željema možete pripremiti i poslužiti kad god poželite. Zato, ukoliko ste ljubitelj hrskavih ukiseljenih krastavčića, pripremite staklenke, nabavite domaće krastavce i prionite na recept. Osim krastavaca za pripremu su potrebni voda, ocat, šećer, sol te kriške limina, malo zelene chilli papričice te sezama.
Ovaj recept se jednako uspješno primjenjuje za kiseljenje koromača, cvjetače, celera...
Krenimo!

Sastojci:
450 g krastavaca (može i salatni krastavac), narezani na kolutiće
½ domaćeg limuna nerazanog na kolutiće, uklonite koštice
1 zelena chilli papričica, tanko nasjeckana
2 komadića đumbira, oguljeni, naribani
375 ml nezačinjenog rižinog octa
50 g šećera
2 žlice soli
1 žlica sezama
staklenke za kiseljenje

Priprema:
Narezane krastavce stavite u čistu, steriliziranu staklenku. U posudu za kuhanje dodajte narezani limun, chilli, đumbir, šećer, sol, sezam i 475 ml vode. Zagrijte do vrenja, miješajte sve dok se sol i šećer ne rastope. Tekućinu prelijte preko krastavaca, poklopite i ostavite da se ohladi. Krastavčići će bit spremni za jelo kroz nekoliko sati ali prava aroma dolazi do izražaja kroz jedan dan. Ovako pripremljene hrskave krastavčiće možete dodati u sendviče, raznolike brunch obroke, kao prilog salatama, a čuvati ih možete do 2 mjeseca ukoliko ih pospremite na hladno.