Ukoliko ste u nedoumici koju ribu pripremiti mi savjetujemo – losos. Ova je riba nježno ružičaste ili narančasto crevene boje, bogata proteinima te nutrijentima, a filet lososa je moguće pripremiti na različite načine - od pečenja u pećnici, na tavi, u papiru, poširajući... Osim tehnike za pripremu ove zdrave ribe važni su i začini kojima ćete odrediti i konačni okus jela.
Naša je preporuka da se okušate u pripremi većeg fileta u komadu koji će uz prikladnu temepraturu pripreme sačuvati savršenu sočnost a čiji će vas okus u kombinaciji s češnjakom i parmezanom oduševiti. Pripremite odličan obiteljski obrok i to tako da sočno pripremljen kmad ribe poslužite uz svježu salatu, krumpir salatu te grilano povrće.
Sastojci:
1,3 kg filet lososa
1 žlica maslinovog ulja
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
25 g sitno naribanog parmezana, plus malo za posluživanje
4 češnja češnjaka, smrvljena
sol, papar
svježe mljeveni papar
1 limun narezan na kriške
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Veliki lim za pečenje obložite alu folijm te foliju premažite uljem za pečenje. U manjoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, peršin, parmezan i češnjak te dodajte sol i papar. Smjestite losos na lim za pečenje te ga premažite smjesom cijelom površinom. Prekrijte folijom te pecite 15 do 20 minuta. Pečeni losos pospite s još malo parmezana te poslužite uz prilog po želji te komadiće limuna.