Ukoliko volite patlidžan i jela od ovog svestranog povrća zasigurno vaš patlidžan često završi i na grilu. Narezan na kolutiće, kao prilog razno raznim gril delicijama. Ali, jeste li se ikada okušali u pripremi patlidžana grilanog u komadu? Pola sata grilanja dovoljno je da meso ovog ploda postane savršeno mekano i prožeto dimom, što ga čini savršenim prilogom mesu ili drugom povrću. Patlidžan grilan u komadu dovoljno je prije posluživanja prerezati po dužini na pola te začiniti s malo soli, svježe mljevenog papra, par kapi maslinovog ulja te svježim limunom. Imate li pri ruci svježeg peršina, dodajte koji listić i dobar tek.
Ali preduvjet za pripremu ukusnog ljetnog obroka je i odabir zdravog platlidžana, a dobrodošao je savjet ukoliko planirate grilati patlidžan za više osoba da odaberete podjednako velike patlidžane kako bi bilo spremni za posluživanje u isto vrijeme. Poslužite ih uz mesu ili povrće s roštilja ali i uz zdjelicu humusa, slane pite, caprese salatu...
Dobro je znati kako ovako pripremljen patlidžan možete prirediti i dan ranije, te pečenog čuvati zamotanog u plastičnoj foliji u hladnjaku. Prije posluživanja dovoljno je zagrijati ga na 5 do 10 minuta u zagrijanoj pećnici.
Ukoliko vam nakon planiranog objeda ostane patlidžana grilanog u komadu naš je savjet da pripremite babaganush, za čiju pripremu recept otkrijte u odličnoj Gourmet ljetnoj kuharici.
Savjet više – jedan pečeni patlidžan dovoljan je kao prilog za dvije osobe.

Sastojci (za dvije osobe):
1 patlidžan srednje veličine
2 žlice maslinovog ulja
1 limun, narezan na četvrtine
sol, svježe mljeveni papar
malo listića peršina, svježe nasjeckan

Priprema:

Pripremite gril, može i električni. Patlidžane operite, posušite te nožem napikajte na desetak mjesta preko čitave površine. To će pomoći da para koja će se nakupiti unutar ploda za vrijeme grilanja izađe. Grilajte te nakon 20 minuta provjerite koliko se pečena strana promijenila, te ukoliko izgleda ispuhano, mekana na dodir, okrenite patlidžan na drugu stranu. Ukoliko je još tvrda ostavite oko pet minuta. Grilajte drugu stranu oko pet minuta, skinite s grila. Ostavite nekoliko minuta da se pečeni patlidžan ohladi. Prerežite po dužini, prebacite na tanjur za posluživanje te začinite s malo soli, papara, maslinovog ulja, par kapi soka limuna.
Savjet više – pri posluživanju zaobiđite kožu patlidžana jer nakon dugog izlaganja vatri i toplini ima izraženo gorak okus.