Smokva, simbol ljeta i Mediterana, upravo je u svojoj kasnoljetnoj sezoni. To je vrijeme kad uživamo u ovom sočnom voću, koristimo ga za razne slane i slatke recepte, radimo džemove, sušimo, spremamo ga za jesen i zimu pred nama. Ovo tipično mediteransko voće, ovalnog ili kruškolikog oblika, može se jesti svježe i sušeno. Najpoznatije su tri podvrste smokvi – bijele, crne i crvene, a vanjska boja ploda varira od svijetlozelene, zlatne, smeđe pa sve do tamnoljubičaste.

still-lifes-gf3a7c65c7_1920.jpg
Pixabay 

Plod koji mi znamo dolazi sa stabla smokve koje se zove Ficus carica, odnosno pitoma ili obična smokva. Pripada porodici dudova i stablo je koje može doživjeti 50 do 70 godina. Stablo smokve voli toplu klimu, a može podnijeti suha tla i hladnije vrijeme. Uzgaja se na Mediteranu, ali i u Australiji, te Južnoj i u djelovima Sjeverne Amerike.

figs-g0a8721bc4_1920.jpg
Pixabay 

Zanimljivo je reći da je smokva bila jedna od prvih biljaka koje su bile kultivirane za ljudsku ishranu - kultiviraju se dulje i od pšenice. Stablo smokve našlo se u Rajskom vrtu, spominje se u Babilonskim spisima, a Sumerani su 2900 g.pr.Kr. smokve koristili u ljekovite svrhe. Smokva je bila omiljeno voće Kleopatre, kao i atletičara na Olimpijadi jer su ih dijelili kao medalje. Tisuće kultivara (dosta njih neimenovanih) je bilo razvijeno, ili su se sami razvili kako su ljudi migracijama nosili sjeme u nova područja. Na Mediteranu su smokve došle iz Indije preko Turske.

figs-g917eedcb6_1920.jpg
Pixabay 

Smokve su, naravno, i vrlo zdrave: bogate su brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Iznimno su bogat izvor polifenola, značajno bogatije od jabuke, borovnice, grožđa, naranče, šljive pa čak i od crnog vina. Poboljšavaju probavu, pogotovo suhe jer su bogate su dijetalnim vlaknima. Tri komada sadrže 5 grama vlakana, što čini oko 20 posto naše dnevne potrebe. To je prirodni laksativ za sprječavanje opstipacije i drugih probavnih tegoba. Također pomažu pri mršavljenju: osim što su bogate vlaknima, smokve imaju i malo kalorija. Jedna ima tek 47 kalorija te svega 0,2 grama ukupne masti. Sprječavaju i hipertenziju jer mogu pomoći uspostavljanju ravnoteže natrija i kalija a i bogate su antioksidansima, posebno one sušene, zbog čega mogu pomoći u sprječavanju bolesti srca.

dried-figs-g995aef409_1920.jpg
Pixabay 

Suhe smokve su i bogat izvor željeza, jedna sušena smokva može dati 2 posto dnevne potrebe za željezom. I, za kraj, znanstveno dokazano, smokve poboljšavaju plodnost i libido jer su pune minerala poput cinka, mangana i magnezija - koji imaju važnu ulogu u jačanju reproduktivnog zdravlja.

Stoga, ako već niste, opskrbite se sa smokvama i uživajte u ovom pravom rajskom voću a krajem tjedna vam donosimo i neke od naših tradicionalnih recepata sa smokvama!