Povratak s mora nije uvijek lagan, posebno kad vas okruži gradsko sivilo. No možda si taj trenutak možete olakšati odlaskom na pravu riblju večeru u okruženju koje neodoljivo podsjeća na čari Dalmacije. Takav primjer definitivno je zagrebački restoran Bota Šare koji svojim menijem i svježim namirnicama iz mora donosi taj dašak Jadrana i na kontinent. Za kraj ovog ljeta nude i neka nova ukusna, morska jela. Kad ih kušate osjećat ćete se kao da se nalazite u nekoj dalmatinskoj konobi, a ne u milijunskom gradu na kontinentu.

Njihov novi prijedlog su carpaccio od tikvica, lagano i zanimljivo predjelo koje oduševljava, dalmatinska bijela riblja marinada koja se pripravlja prema starima recepturama te salata od tune koja se ovdje priprema od divlje jadranske plavorepe tune te je obogaćena domaćim povrćem, vrhunskim maslinovim uljem i domaćim vinskim octom. Donosimo vam sva tri recepta (uz napomenu da su sve navedene količine za četiri osobe) i predlažemo - okušajte se u njihovu spravljanju kod kuće.

Carpaccio od tikvica .jpg
filip popović 

CARPACCIO OD TIKVICA

400 g tikvica
200 g rikule
50 g listića badema
20 g crvenog papra
20 g maslina
80 g paškog sira
1 žlica meda
2 cl maslinova ulja
1 limeta
10 g primorskog vriska
sol

Tikvice naribati na tanke ploške zatim pripremiti dresing od maslinovog ulja, soka limete, meda, primorskog vriska i soli te naribane tikvice marinirati pola sata. Servirati ih na podlozi od rikule te posuti listićima badema, crvenim paprom te kockicama paškog sira.

Marinada od bijele ribe.jpg
filip popović 

DALMATINSKA BIJELA RIBLJA MARINADA

400 g fileta bijele ribe
1 kg luka (kapule)
4 češnja češnjaka
1 limun
ružmarin, 2 grančice
lovorov list, 3 listića
3 dcl bijelog vina
100 g oštrog brašna
sol
papar
0,03 dcl domaćeg vinskog octa
2 dcl maslinova ulja

Očišćene filete bijele ribe posoliti i uvaljati u oštro brašno zatim popržiti na 2 dcl maslinovog ulja dok ne dobiju zlatno žutu boju. Na ulju na kojem smo pržili ribu prodinstati 1 kg luka narezanog na tanke polumjesece. Kad luk lagano uvene dodati lovorov list, limun narezan na kolutiće, češnjak narezan na tanke ploškice i grančice ružmarina. Nakon 3-4 minute dinstanja dodati bijelo vino, sol i papar te kuhati još 7-8 minuta dok alkohol ne ispari. Zatim filete ribe prekriti pripremljenom smjesom, pustiti da se ohladi te servirati.

Salata od tune.jpg
filip popović 

SALATA OD TUNE

400 g tune
200 g rajčice
100 g luka
200 g krastavaca
150 g zelene salate
150 g rikule
1 dcl maslinova ulja
0,03 dcl domaćeg vinskog octa
sol
papar

Svježu tunu skuhati zatim narezati na kockice. Krastavac, rajčicu i luk nasjeckati na sitne kockice. Rikulu i zelenu salatu također narezati na manje komade. Sve sastojke dobro izmiješati, posoliti, popapriti te preliti vinskim octom i maslinovim uljem.

Josip Sare.jpg
filip popović Josip Šare