Raštika je drevno mediteransko povrće koje je pomalo zanemareno kod nas. Vani ju se smatra superhranom, posebno je cijenjena zbog svojih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava i nerijetko se za nju izdvaja i preko sto dolara. Iako je riječ o zahvalnoj biljci koja može uspijevati u raznim geografskim područjima i iako su u Hrvatskoj na njoj odrasle generacije, kod nas je još uvijek često podcijenjena u usporedbi s keljem, kupusom, blitvom ili špinatom. Nedovoljno se govori o njezinim prednostima, a gotovo ju je nemoguće pronaći na restoranskim jelovnicima.
Ipak, potencijal ove čarobne biljke prepoznao je tim cijenjene obiteljske gastro oaze Bota Šare na čijim će se jelovnicima raštika može naći u raznim receptima.

Ova zahvalna biljka može uspijevati u raznim geografskim područjima
Press Ova zahvalna biljka može uspijevati u raznim geografskim područjima

No, prvo se malo vratimo u povijest. “Pisani spomen ove biljke datira još u 1580. godinu, a spominje ju Antun Sasin, hrvatski renesansni pisac u svom djelu “Malahna komedija od pira” čija se radnja zbiva upravo u Malom Stonu gdje se danas nalaze vrtovi obitelji Šare”, otkriva nam gospar Božidar Šare, glavni ambasador raštike.
“Ova biljka od davnina je neizmjerno cjenjena u dubrovačkom kraju jer je othranila generacije ribara, seljaka ali i dubrovačke vlastele. Starije generacije i danas pamte vremena između ratova u kojima ih je samo raštika spasila od gladi. Spremala se na razne načine, na menestru sa suhim mesom kao prilog ribi, a ako bi ostalo viška, sutra bi se podgrijana bacila na tavu s malo crvenog luka. Danas mi u Boti od nje radimo i domaću pastu!“ – ispričao je. 

Božidar Šare, glavni ambasador raštike
Press Božidar Šare, glavni ambasador raštike

Raštika se u Hrvatskoj uzgaja u Dalmaciji, posebice u Dalmatinskoj zagori i na otocima. Nabolje uspijeva zimi kada ima najbolji okus, a razlog tome je mraz koji utječe na razvoj njezina ugodnog slatkastog okusa. Može se uzgajati i u ljetnom periodu ali uz dovoljnu količinu vode. Ova biljka bogata je mnogim djelotvornim sastojcima za naš organizam i preporučuje se u svakom jelovniku. Dokazano je da ljudi koji jedu više kupusnjača rjeđe obolijevaju od karcinoma, što raštiku čini superhranom. Osim što kao i ostale kupusnjače obiluje sumpornim tvarima koje štite od raka, raštika je izvanredan izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također je bogata kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom. Raštika sadrži velike količine beta-karotena odnosno vitamina A te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i tripotofanom koji regulira san.

Raštika se smatra superhranom
Press Raštika se smatra superhranom

Idealna je namirnica za zdravu prehranu jer je bogata hranjivim tvarima, a niskokalorična. Jedna šalica kuhane raštike ima samo 49 kalorija. Pravilna priprema raštike ključna je za postizanje najboljeg okusa i očuvanje maksimalne količine hranjivih tvari. Kao i za ostalo povrće, za raštiku također vrijedi pravilo da se nutrijenti najbolje očuvaju što kraćom termičkom obradom. Dobro ju je konzumirati sirovu, kao dodatak smoothiejima ili sokovima. Kada se termički obrađuje, potrebno je pet minuta kuhati ju na pari kako bi vlakna omekšala te kako bi se povećala probavljivost raštike, a istovremeno očuvali nutrijenti. Ove jeseni i zime u Boti raštiku pripremaju na nekoliko načina, a mi vam donosimo čak tri njihova recepta.


1. ZELENA MENEŠTRA

Sastojci:
Raštika - 1kg
Krumpir - 400 grama
Miješano suho meso (svinjska glava i panceta) - 1kg
Voda - 6 l
Svinjska mast - 2 jušne žlice 
Sol po želji
Maslinovo ulje po želji 

Priprema:

Zagrijati lonac s vodom, ubaciti predhodno oprano suho meso i kuhati 1 sat i 30 minuta. Kada je meso kuhano izvaditi ga i narezati. U ostatak vode ubaciti narezani krumpir i raštiku te dodati svinjsku mast i sol. Kuhati 20 minuta. Prilikom serviranja zaliti maslinovim uljem.

Zelena meneštra
Press Zelena meneštra

DOMAĆA PAŠTA OD RAŠTIKE S KOZICA I ŠKAMPIMA

Sastojci za domaću pastu:
Raštika - 15 dkg
Jaja - 3
Glatko brašno - 0.5 kg

Sastojci za umak:
Meso kozice - 30 dkg
Škampi cijeli - 40 dkg
Češnjak - 2 češnja
Maslinovo ulje - 0.03 dcl
Peršin - prstohvat 
Papar po želji 
Pelješko suho bijelo vino - 1dcl
Riblji temeljac - 0,5 l

Priprema:

Skuhati raštiku, ocijediti i ohladiti te samljeti u blenderu. Jaja razmutiti u odvojenu posudu te postepeno dodavati brašno i raštiku dok se ne dobije kompaktna smjesa. Pustiti da odstoji 30 minuta. Dobivenu smjesu razvaljati i oblikovati tagliatele. Zagrijati vodu, dodati sol i ulje te zatim dodati paštu. Kuhati 3-5 minuta te skuhanu paštu zatim procijediti. U duboku tavu zagrijati maslinovo ulje te dodati sitno nasjeckan češnjak. Kada se češnjak lagano zarumeni dodati škampe i kozice, bijelo vino i riblji temeljac, papar i peršin. Kuhati desetak minuta te na kraju pomiješati s domaćom paštom.

Domaća pasta od raštike s kozicama i škampima
Press Domaća pasta od raštike s kozicama i škampima

 RIBA SA ŽARA S KUHANOM RAŠTIKOM I KRUMPIROM

Sastojci:
Riba brancin - 2 kg
Raštika - 40 dkg
Krumpir - 20 dkg 
Sol po želji
Maslinovo ulje po želji

Priprema:

Ribu očistiti od ljuski i utrobe, ispeći na otvorenoj vatri. Krumpire i raštiku oprati i ubaciti u lonac s kipućom vodom te kuhati desetak minuta. Posoliti Stonskom soli po želji. Prilikom serviranja zaliti domaćim maslinovim uljem.

Riba sa žara s kuhanom raštikom i krumpirom
Press Riba sa žara s kuhanom raštikom i krumpirom