Hladni dani odlična su motivacija da malim stvarima ugodimo samima sebi ali i svome nepcu. Jer zima je kao stvorena za sporo kuhana jela - čuda iz pećnice, guste juhe, klasična variva, tople pite... a kako bi u njima uživali na potpuno nov način predlažemo da ih pripremite i poslužite u kruhu, tako da vam kruh posluži i kao tanjur i kao hranjivi prilog. Tradicija pripreme ovakvih obroka je duga, od srednjoeuropske juhe od luka do enegleskog chowdera ali i zanimljivih verzija souflea, pita, jaja, dipova...

Pa je zanimljivo guste juhe i variva poslužiti u okrugloj štruci kruha kojoj odrežete gornji dio kao poklopac, izdubite sredinu te toplu juju ili varivo ulijete u kruh netom prije posluživanja. Doživljaj je savršen jer kruh hrskav izvana, izunutra postaje sočan, u dodiru s žlicom povezuje se s toplim okusima i pruža najbolje od zimskog comfort fooda. Ali nemojte ostati samona okruglim štrucama, i one duguljaste te ne samo bijele već i one od tamnog brašna i raznih sjmenki odlična su baza za ova jela. Također, ukusno i zanimljivo je poslužiti doručak u pecivu – ideje su razne od jaja i šunke, do kombinacija topljenih sireva i povrća, dovoljno je peciva prepoloviti a donji dio izdubiti, poklopac narezati na komadiće.

Posebno ukusna jela su i ona iz pećnice, poput slanih soufflea pokrivenih tijestom, mini sočnih pita - kada se ispod hrskave površine pripremljene od kruha ili lisnatog tijesta otkrije ukusno iznenađenje pripremljeno od mljevenog mesa, sireva, povrća, gljiva ali i ribe te plodova mora... Ukoliko još niste okušajte se u pripremi ovakvih jela pozivamo vas da se poigrate okusima i namirnicama, te da svaki zalogaj učinite posebnim, vrijednim truda, jer to je ono što će i najveće klasičare za stolom iskreno oduševiti a još jednom potvrditi da je zima izuzetno inspirativno godišnje doba. Donosimo recepte, od ideje za pripremu kruha koji će poslužiti umjesto tanjura do ideje za ukusni doručak i ručak. Dobar tek!

Posudice od kruha
1 kg brašna
500 ml vode
20 g soli
20 g kvasca
Umijesite brašno s mlakom vodom pa ostavite da odstoji. Potom ga podijelite u 5 kuglica. Ponovno ostavite da odstoji i poveća volumen. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20 minuta. Potom smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i nastavite peći još 15 minuta. Kad su kruščići gotovi, odrežite im kapicu i izdubite ih. Poslužite juhu u kruhu.

Poslužite u kruhu
Profimedia Punjeni kruh

Hrskavi punjeni kruh


1 štruca kruha
150 g mozzarelle
100 ml pesta
sol, papar
maslinovo ulje

Na kruhu nožem napravite kockice tako da ga zarežete do samog dna, ali da se on još uvijek drži u komadu. Poprskajte ga maslinovim uljem, a zatim premažite kruh pestom. Dodajte mozzarellu. Pospite soli i paprom. Ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva na oko 20 minuta, dok se sir ne rastopi. Poslužite vruće.

Poslužite u kruhu
Profimedia Juha u kruhu

Juha od gljiva u kruhu


300 g šampinjona
300 g bukovača
300 g vrganja
250 g slanine
1 dl ulja
100 g brašna
400 g poriluka
1 dl bijelog vina
mljevena crvena paprika
papar i sol


Na zagrijano ulje dodajte slaninu narezanu na kockice te kratko popržite. Dodajte poriluk narezan na kolutove i popržite. Potom dodajte gljive rezane na ploške. Kada gljive puste tekućinu i ona ispari, dodajte brašno pa ga kratko popržite. Umiješajte i crvenu papriku. Sve začinite pa zalijte temeljcem i vinom. Kada jelo bude gotovo, ukrasite ga vrhnjem. Kruščićima odrežite kapicu i izdubite ih. Poslužite juhu u kruhu.