Miso je fermentirana pasta od soje, ona bez koje su brojna jela japanske kuhinje nezamisliva. Miso je savršena doza umami okusa, duša japanske kuhinje a recept za pripremu je uglavnom strogo čuvana tajna. Koristi se kao dodatak umacima, namazima, fermentiranom povrću i juhama jer savršeno ističe paletu okusa. Zahvaljujući brojnim mineralima i vitaminima koje sadrži, miso jača organizam, smanjuje stres i odličan je izvor energiju, te savršeni dodatak brojnim jelima. Zanimljivo je da ne postoje dvije identične miso paste, jer konačni okus ovisi o sastojcima ali i količinama te omjerima. Miso se uglavnom dijeli na crveni i bijeli. Bijeli ili Shiro miso svjetliji je i slađeg okusa, odličan dodatak juhama, umacima za salate i riblje marinade. Priprema se od soje i visokog sadražaja riže, a proces fermentacije je kraći od onog koji je odgovoran za pripremu crvene miso paste. Crveni ili Aka miso priprema se od soje, ječma i drugih žitarica i to kroz proces duge fermentacije što za rezultat daje pastu snažnijeg okusa. Odličan je dodatak za intenziviranje okusa juhama, varivima i marinadama. A kao savršena kombinacija tu je i Awase miso, kombinacija crvene i bijele paste.

Miso, savršena doza umamija
Profimedia Sastojci za pripremu miso paste


A da li je moguće pripremiti miso pastu kod kuće? Naravno. Za pripremu je potrebno malo kulinarske vještine, prikladna oprema te vrijeme, jer proces ferementacije može trajati tjednima ali i godinama. Ali vrijedni pokušati! A za potpuni doživljaj donosimo recept za pripremu miso juhe. Navedene količine su dostatne za dvije porcije.

Miso, savršena doza umamija
Profimedia Miso juha

Sastojci
½ l vode
100 g zelenog lisnatog povrća (špinat, blitva)
½ stabljike celera
2 narezane shitake gljive
svijetli dio dva mlada luka (narezan na kolutiće)
5 g dashija
100 g tofua
2 žličice crvene miso paste


Priprema
U vrelu vodu dodajte dashi, te na srednje jakoj vatri deset minuta kuhajte svo povrće osim maldog luka. Posebno razrijedite miso pastus nekoliko žlica temeljca te dodajte u juhu. Juhu s dodatkom miso paste nemojte kuhati jer tako miso gubi svoja svojstva. Vruću juhu podijelite u zdjelice, dodajte tofu narezan na kockice te narezani mladi luk. Dobar tek.