Siječanjski dani nakon blagdana, tijekom kojih smo prekomjerno uživali u raznim kaloričnim specijalitetima, idealno su vrijeme da svom tijelu podarimo novu energiju uz laganije delicije. Zagrebački restoran Bota Šare predlaže četiri maštovita jela koja će nam u sijhladnom siječnju dati dovoljno energije, ali su i dovoljno lagana da naše tijelo pripreme za nadolazeće toplije mjesece.

Riba sa žara kuhana s raštikom i krumpirom jednostavna je i lagana delicija koju ćete zavoljeti na prvu. Raštika je posebno cijenjena zbog svojih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava. Po porciji prosječno sadrži samo 49 kalorija, a uz dodatak ribe, kuhanog krumpira i savršeno odabranih začina predstavlja jedno od najzdravijih, ali i najukusnijih jela u kojem ćemo uživati u hladnim danima. Orzoto od sipe specijalitet je Bote, a vrlo ga je lako napraviti u vlastitom domu. Ječam je visokovrijedna namirnica koja u spoju sa sipom, bijelim vinom i češnjakom daje savršen zimski obrok. Veliku pažnju treba posvetiti podrijetlu i svježini ribe koju pripremamo. Preporuka je i nešto drugačija srdela. Srdele u tempuri nisu svakodnevne, a servirane uz sezonsko povrće odličan su izbor i lagane su za pripremu.

Wok s tunom odličan je lagani, a istovremeno zasitan obrok bogat okusima koji u svojoj sinergiji tvore zaista neodoljivu kombinaciju. Svježa tuna, mladi luk, tikvice i crvena paprika samo su neki od sastojaka koji ovoj deliciji daju zaista posebnu notu. Mediteranska rolica izvrstan je laganiji obrok koji će oduševiti ljubitelje sushija, ali i najzahtjevnija nepca. Svježe jadranske kozice, avokado i jadranska tuna izvrsno se uklapaju sa sushi rižom dok primamljivi okusi bosiljka i crnih pečenih maslina ovom jelu daju dodatnu čar.

Jela su ovo koja će nam dati energiju potrebnu za zimu, ali i čistiti naš ogranizam od toksina nakupljenih tijekom blagdana. Donosimo vam sva četiri recepta.

RIBA SA ZARA S KUHANOM RASTIKOM I KRUMPIROM.jpg
StoryGourmet Press RIBA SA ŽARA S KUHANOM RAŠTIKOM I KRUMPIROM

RIBA SA ŽARA S KUHANOM RAŠTIKOM I KRUMPIROM

Sastojci:
Brancin, 2 kg
Raštika, 400 g
Krumpir, 200 g 
Sol, maslinovo ulje

Priprema:
Ribu očistiti od ljuski i utrobe, ispeći na otvorenoj vatri. Krumpire i raštiku oprati i ubaciti u lonac s kipućom vodom te kuhati desetak minuta. Posoliti. Prilikom serviranja zaliti domaćim maslinovim uljem.

orzoto od sipe.jpg
StoryGourmet Press ORZOTO OD SIPE

ORZOTO OD SIPE

(za četiri osobe)

Sastojci:
1 kg očišćene jadranske sipe
500 g sitno sjeckanog luka
3-4 češnja češnjaka
List lovora
Sol, papar
Maslinovo ulje
1 dl crnog vina
0.5 l ribljeg temeljca
0.3 l šalše
100 g ukiseljenog motra
List peršina
400 g orza/ječma

Priprema:
Orzo oprati i djelomično skuhati. Dodati maslinovo ulje i ostaviti u tekućini u kojoj se kuhao. Zažutiti luk, dodati sipu rezanu na tanke trakice, no ne previše tanke. Dodati češnjak i lovor. Kada je djelomično gotovo dodati šalšu, kratko kuhati te zatim dodati vino. Kada vino ispari i sve dostigne umjerenu gustoću dodati orzo i dobro izmiješati. Servirati s malo motra na vrhu orza.

wok s tunom 4 pax.jpg
StoryGourmet Press WOK S TUNOM

WOK S TUNOM

(za četiri osobe)

Sastojci:
2 komada mladog luka
2 komada crvene paprike
2 češnja češnjaka
2 tikvice
500 g svježe tune
Sol, papar
Soja sos
Šareni sezam
Maslinovo ulje

Priprema:
Mladi luk narezati na kolutiće (samo bijeli dio). Papriku i tikvicu na trakice. Češnjak narezati na listiće. Tunu nasjeckati na kockice cca 2x2 cm i marinirati solju, paprom i soja sosom. Prije pečenja uvaljati u sezam. U zagrijani woki staviti malo maslinovog ulja. Prvo ispržiti tunu sa svih strana. Izvaditi van i ostaviti da se malo ocijedi. Na masnoću od prženja tune baciti paprike i češnjak, pržiti oko 2 minute, zatim dodati tikvice. Kada tikvice omekšaju dodati mladi luk i podliti sojom (po potrebi s malo ribljeg temeljca). Kada provri skloniti s vatre. Servirati povrće, na njega posložiti kockice tune, preko tune staviti sitno sjeckani mladi luk (zeleni dio)!

undefined
StoryGourmet Press MEDITERANSKE ROLICE

MEDITERANSKE ROLICE

(za 4 rolice)

Sastojci:
100 g brašna za tempuru
10 g oštrog brašna
0.5 l suncokretovog ulja
50 g svježih jadranskih kozica
20 g krastavca
20 g avokada
40 g fileta svježe jadranske tune
300 g kuhane sushi riže
1 list nori alge
Bosiljak
Crne pečene masline

Priprema:
U brašno za tempuru dodati malo soli i vode dok se ne dobije smjesa malo gušća od one za palačinke. Dobro smjesu ohladiti.
Svježe jadranske kozice uvaljati u oštro brašno zatim u dobro ohlađenu tempuru pa u duboko ulje, pržiti dok se ne zarumene. List nori alge prerezati po pola zatim na svaku polovicu rasprostraniti sushi rižu, okrenuti na stranu na kojoj je alga te dodati pržene kozice, krastavac i avokado koje smo prethodno narezali na prutiće. Sastojke zarolajte u sushi rolicu. Filet jadranske tune narezati na tanke gotovo prozirne fetice te lagano zapržiti na tavi 10 sekundi, šnite tune složiti na prethodno zarolanu rolicu, narezati rolicu te na svaki zalogaj dodati malo bosiljka i masline.