Kasno ljeto prilika je za uživanje u izletima i kraćim putovanjima, otkrivanju najboljeg od sezone. Izbor mjesta i destinacija na kojima se isprepleće slojeviti experience je impresivan i zasigurno nije lako odlučiti što posjetiti, ali ukoliko ste osoba koju privlače mjesta bogata prirodnim te kulturološkim posebnostima, srca vinskih regija, naša je preporuka putovanje u Sloveniju, u Goriška Brda. Regija je to koju najkraće opisuju vinsku regiju okupanu suncem, smještenu između Alpa i Mediterana. Tamo vas očekuju romantična seoca, srednjovjekovni gradići, brojni vinogradi i svjetski poznate vinarije te izuzetni ljudi. A osim što regija nudi izuzetnu klimu, domaće proizvode poput maslinovog ulja, meda, voća i povrća, nudi i posebno vinsko iskustvo te priliku za, ukoliko još niste, otkrivanje gdje i kako nastaje rebula, vino koje oduševljava vinske znalce diljem svijeta.

Brda Terroir i Alpe
Brda Home of Rebula Brda, Slovenija

A upravo su neki od top znalaca imali priliku sudjelovati na nedavno održanom petom izdanju eventa pod nazivom Brda - Home of Rebula Exclusive Wine Experience. Događaj je to koji spaja dvije zemlje, Sloveniju s regijom Goriška Brda te Italiju s regijom Collio, u priču koju već generacijama oblikuju vinari s obje strane granice. A kako bolje ukazati na vrijednosti terroira, sorte te vinske interpretacija u bocama rebule, već kroz masterclass u kojem je ove godine u Brdima sudjelovalo 13 izuzetnih vinara: Marjan Simčič, Edi Simčič, Dolfo, Ferdinand Wines, Ščurek, Klet Brda, Zanut, Moro, Medot, Erzetič iz Slovenije te Kristian Keber, Gradis'ciutta i Jermann s talijanske strane Brda.

Brda Home of Rebula, Ferdinand winery
Brda Home of Rebula Vinarija Ferdinand

Na ovom ekskluzivnom vinskom eventu o rebuli ali i Brdima se učilo na vrlo atraktivan način, od toga da su gosti imali priliku doživjeti prve ovogodišnje berbe, iskustiti posebnosti klime, doživjeti terroir te uživati u opuštenim vinskim druženjima. Odličan uvod za uzvanike sa svih strana svijeta - Japana, Velike Britanije, Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije, bio je posjet vinariji Ferdinand winery gdje su uzvanici imali priliku upoznati se s rebulama berbe 2021.

Brda Home of Rebula, Ferdinand winery
Brda Home of Rebula Kušanje rebule, vinarija Ferdinand

Već sljedeće jutro u avanturističkom duhu, kroz vožnju brdovitim vinogradima, učilo se više o samom tlu, pojmu opoka, uzgoju grožđa te tehnikama koje spajaju najbolje od tradicije i modernih koncepata, a sve potkrijepljeno zanimljivom pričom dr. Denisa Rusjana s ljubljanskog biotehničkog fakulteta.

Brda Home of Rebula, posjet vinogradima
Brda Home of Rebula Posjet vinogradima

Centralno događanje ovogodišnjeg Brda Home of Rebula Wine Experience eventa je bio masterclass koji se održao u impresivnoj Vili Vipolže, gdje je uz srdačnu dobrodošlicu u ime domaćina vinara okupljene pozdravio Uroš Peterc, direktor konzorcija Brda te predstavio vertikalno kušanje rebule kroz berbe od 2018. do 2021. godine. Kroz tri kušanja uživalo se u klasičnim rebulama - Klet Brda – Rebula Quercus 2021, Dolfo – Rumena Rebula 2021, Moro - Rebula 2020, Zanut - Rebula 2019, potom u odležanim vinima: Gradis’ciutta - Sveti Nikolaj Rebula 2019, Jermann Brda Rebula 2018, Ferdinand Rebula Época 2020, Medot Rebula Golden Époque 2020, Ščurek Rebula Up 2020, Edi Simčič Rebula Fojana 2019, Klet Brda – Rebula Bagueri Superior 2019, Erzetič Orbis Rebula 2018, and finally, te na kraju u vinima s produženim vremenom kontakta pokožice grožđa: Marjan Simčič – Rebula Opoka Medana Jama Cru 2019 i Kristian Keber Brda 2019.

Brda Home of Rebula, masterclass
Brda Home of Rebula Brda Home of Rebula Wine Experience masterclass

Brda Home of Rebula, masterclass
Brda Home of Rebula Brda Home of Rebula Wine Experience masterclass

Uz vođeno kušanje i vrijedne informacije o vinima koje su pružili sami vinari, a posebno je bilo zanimljivo čuti svjetski poznato ime Caroline Gilby, Master of Wine iz Velike Britanije, osobu koja je dobar dio svoje karijere posvetila vinima centralne i istočne Europe, a koja je prije svega istaknula važnost klime i terroira regije koji za rezultat daju vina puna svježine, mineralnosti i vibrantnosti. Gilby rebulu ističe kao vino koje je postiglo svjetsku prepoznatljivost zahvaljujući snažnom napretku kroz zadnje četiri dekade, što potvrđuju visoke ocjene na svjetskim natjecanjima, s posebnim naglaskom na Decanterove nagrade.

Caroline Gilby, Brda Home of Rebula
Brda Home of Rebula Caroline Gilby, Master of Wine

"U razdoblju velike suše, većina vinograda ovdje je zelena. Korijeni vinove loze rebule duboko su u tlu i sami traže vodu, što je važan faktor za budućnost, kao odgovor na izazove majke prirode. Rebula je potpis regije, a za njezino očuvanje možemo zahvaliti Zvonimiru Simčiču. To je blago prošlosti i budućnosti." dodala je Master of Wine Caroline Gilby koja se često vraćala i na važnost promjene klime te biodrživost, i to ne samo u vinogradima već i u svim aspektima društva.

Marjan Simcic i Luca Gardini
Brda Home of Rebula Marjan Simčič i Luca Gardini

Uz Caroline Gilby ovaj je događaj uveličao i Luca Gardini, danas jedan od najutjecajnijih talijanskih vinskih kritičara, sommelier i počasni ambasador rebule, te brojni vinski znalci koji su na gala večeri upriličenoj u čarobnom atrijskom dvorištu dvorca Dobrovo, gdje su uzvanici uživali i impresivnom vinskom postavu – od pjenušca Medot: Millésime 2012; Dolfo: Spirito), vinima berbi od 2019. do 2016. (Moro: Margherita 2019, Jermann: Visvik 2016, Edi Simčič: Fojana Rebula 2017, Gradis’ciutta: Collio Reserva 2017; Kristian Keber: Brda 2017), te od 2013. do 2007. (Ščurek: Rebula Up 2013; Marjan Simčič: Rebula Opoka Medana Jama Cru 2012; Erzetič: Amfora Belo 2011; Zanut: Rebula 2011; Ferdinand: Rebula Época 2007). Sva su se vina savršeno slagala s vrhunskim slijedovima chefa Uroša Fakuča iz restorana Dam*, chefa koji i samu rebulu doživljava kroz osobno iskustvo što je i sam jelovnik učinilo izuzetno atraktivnim.

Brda Home of Rebula gala dinner
Brda Home of Rebula Dvorac Dobrovo, gala večera Brda Home of Rebula

Brda Home of Rebula, Rebula 1957
Brda Home of Rebula Rebula 1957

Vrhunac večeri svakako je bilo otvaranje te posluživanje nekoliko boca najstarije Rebule u Brdima, vina proizvedenog 1957. godine, a koje se danasa čuva u podrumima vinarije Klet Brda. O vinu starom 65 godina svoje su mišljenje izrekla i velika imena svijeta vina. Gianni Ottogalli, ispred vodiča Gambero Rosso nakon kušanja je izjavio: "Ovo vino nije napravljeno za arhivu, ono je napravljeno za piće godinu-dvije od nastanka. Kad ga piješ rekao bih da je star možda 20 do 30 godina... 65 nikada. Zaista veliko iznenađenje. Čast je kušati ga. Kapa dolje! Ovo vino doista pokazuje koliki je potencijal rebule. Danas se zaista svi možemo osjećati kao ambasadori ovog vina, gledajući što ono može ponuditi, što je rebula sposobna."

Brda Home of Rebula, Rebula 1957
Brda Home of Rebula Rebula 1957

Brda Home of Rebula, Rebula 1957, Caroline Gilby
Brda Home of Rebula Caroline Gilby o rebuli iz 1957.

"Vjerujem u rebulu, volim rebulu, proizvodim rebulu. Ovu berbu rebule iz 1957. do sada sam imao prilike piti dva puta, a mogu reći da kušajući ovakvo vino treći put u tako eminentnom društvu sam se uvjerio u percpciju i drugih koji nisu emotivno vezani uz ovo vino. Raznolikost, kao i mi koji s njom živimo, ogromna je inspiracija za sve nas. Vidimo da je to nešto jedinstveno. Vino u takvom stanju, s takvom živahnošću i elegancijom, može nas samo inspirirati. Nadam se da se opet vidimo u Brdima, a ako ovako nastavimo, vjerujem da ćemo još dugo slušati o rebuli" riječi su vinara Marjana Simčič, predsjednika konzorcija Brda, te ujedno i odličan zaključak eventa koji je ukazao kako zajedničkom vizijom te težnjom ka izvrsnosti pojedine regije te projekti postaju i svjetski prepoznatljivi.