Restoran Maredo Grill, omiljeno zagrebačko mjesto za vrhunski rostilj i odličnu zabavu, napravio je veliki zaokret. Mjesecima je trajala kompletna renovacija, promjena smjera u kuhinji, priprema osoblja za otvorenje i u utorak 27. rujna novi Maredo otvorio je svoja vrata gostima. Prije toga neko vrijeme radio se 'fine tuning' – polirali su se detalji u prostoru, poštimavao se jelovnik, prijatelji i kolege dolazili su kušati jela Marija Mihelja… Među njima bili smo i mi. Već na samom ulasku u restoran ostali smo oduševljeni je potpuno novim prostorom, pažljivo uređenim – vidjeli smo tako dio koji se lako može odvojiti od ostatka restorana te se u njemu prirediti privatna zabava za do 60-ak ljudi, oduševio nas je, naravno, i glavni dio restorana, a posebno VIP prostor u kojem desetak ljudi može provesti odlično vrijeme uz vrhunsku hranu, potpuno zaklonjeni od znatizeljnih pogleda ostalih gostiju.

Naravno, restoran koji je samo potpuno renovirao interijer, a nije poradio na razvoju jelovnika, neće dobro proći među gurmanima i zahtjevnom zagrebačkom restoranskom publikom, ali tu u priču ulazi chef Mario Mihelj, koji je takoder chef El Tora, osnivač vlastite tvrtke za izradu domaće zimnice, voditelj dječje kulinarske emisije, kreator vrhunskih sedvica koje nudi omiljena Mangia, očekuje ga i zahtjevan projekt na Pagu (kamp s pet restorana, koji bi svoja vrata trebao otvoriti idućeg ljeta)…, ali i vrijedan suradnik StoryGourmeta. Pažljivo je radio na izmjeni jelovnika, napravio potpuno nova jela s jednom zajedničkom temoma – grilom, a neka jela koja su ranije bila hit u Maredu, poput mazalica, sada je donio u novom, sofisticiranijem obliku. Dobar dio ponude čine dry aged meso i riba, koje ćete vidjeti u hladnjacima odmah na ulasku u restoran.

IMG_20220923_150643_resized_20220929_034639653.jpg
emina basara Novo lice Maredove mazalice

IMG_20220923_144833.jpg
emina basara Ponzu tuna na način chefa Marija Mihelja

"Kod nas je gril dosta uzak pojam, a zapravo ima toliku širinu… Tu je živa vatra, više vrsta rostilja. Grilaju se povrće, ribe, ne samo meso. Roštilj na drveni ugljen je super, i ne bježimo od njega, ali smo htjeli gril dići na jednu višu razinu. Imamo četiri različita roštilja, još nam treba stići hibachi, mali japanski gril, ali mi već sada na svojim roštiljima već sada svašta možemo raditi - od dimljenja do raznih drugih stvari", govori nam chef Mihelj i dodaje da je vinska karta bogata ponudom vrhunskih domaćih i stranih vina, dok se ponuda piva još dorađuje. Za sad nude standardne pive, te Estrellu i Benediktiner.

Mario Mihelj
promo Chef Mario Mihelj

Od predjela novi Maredo nudi beef tartar (grubo kosani black angus, aromatični dimljeni maslac s biljem, kruh sa žara), tartar od kapelungi s limunovim sokom i maslinovim uljem, cvijetom soli i paprom, mariniranu dry aged bijelu ribu, hrskave kozice u kadaifu s majonezom od korijendera i jogurta, fettuccine s dimljenim dagnjama i jakobovim kapicama pripremljenim u green eggu, patlidžan pečen u kopa peći, a od juha - juhu od bikova repa, povrtnu juhu... Mi smo kušali ponzu tunu (tuna u ponzu umaku, s kremom od konfitirane mrkve, wasbija i sezama te s krastavcem sa žara). Krastavac ju je definitivno osvježio, ali je malo prekrio okus tune, što je svakako dobro za one koji se tek navikavaju na sirovu ribu. Također, kušali smo i domaće gnude od ricotte na kremi od taleggio sira, s lješnjacima, limetom, slatkim vrhnjem. Ovo nas je jelo potpuno oduševilo te smo zaključili – e, to je najukusnija hrana za utjehu koja grli u hladnim danima. Kušali smo i beef bruschettu, koja je svojevrsni hommage najprodavanijem jelu iz Mareda – mazalici. Sastoji se od domaćeg sourdough kruha (iz Bread Cluba), govedine, pečene ricotte, mlade salate, romesco umaka, ukiseljenih rotkvica i dukkah posipa.

IMG_20220923_145903_resized_20220929_034638160.jpg
emina basara Gnudi od ricotte u umaku od lješnjaka - ultimativna hrana za utjehu

"Najprodavanije jelo u povijesti mareda definitivno su mazalice, prodano ih je nekoliko desetaka tisuća komada u 14 godina. Htio sam to jelo zadrzati u nekom drugom obliku, kao beef bruschettu od sourdough kruha, pečene ricotte, romesco umaka, dukkah posipa...", objašnjava chef Mihelj.

Od glavnih jela Maredo nudi vrhunske odležane steakove (dimljeni biftek, black angus ribeye, black angus t-bone, black angus tomahawk, teleći french rack), a tu su i mirisni janjeći kotleti, svinjski file punjen mozzarellom i pestom od bosiljka, umotan u list blitve te sporo pečen na roštilju, 'slow & low' spare ribs iz green egga, Maredo burger, salata s pilećim fileom u 'five spices' marinadi, glazirani bakalar sa žara, salata od dry age dimljene sabljarke, kao i sous vide odrezak od celera pečen u kopa peći, koji se poslužuje s kremom od pečenih rajčica, mladom salatom i hrskavim bučinim golicama. Tu su i dva velika jela po narudžbi – govedina Wellington za 6 osoba te španjolska mliječna svinja za 6 osoba koja stoje po 1600 kuna. Ostala glavna jela kreću se od 80 do 330 kuna za steakove.

IMG_20220923_153315_resized_20220929_034637725.jpg
emina basara Teleći french rack, janjeći french rack, humus od dimljenog patlidžana i slanutka, mahune mladog graška iz woka, domaći prženi prumpirići

Za glavno jelo poslužen nam je teleći french rack lagano posoljen, popapren, i premazan maslinovim uljem, pečen u kopa peći, kao i janjeci french rack začinjen timijanom, solju i paprom. Kao prilog kušali smo humus od dimljenog patlidžana sa slanutkom, začinjen s malo mente, peršina, limunova soka, maslinova ulja, ali i posebno slatke, s daškom dima i vrlo svježe mahune mladog graška pripremljene u woku s češnjakom i đumbirom. Nezaobilazni su bili iznimno ukusni i hrskavi domaći prženi krumpirići, a uz svo ovo obilje dobili smo i umake bearnaise i chimichurri koje rade u restoranu kao i košaricu s nekoliko vrsta kruha iz Bread Cluba.

Ako nekome nakon ovakve gozbe ostane mjesta u trbuhu, svakako neka se odluči za deserte koje za Maredo pravi poznati slastičar Robert Hromalić. No to nisu kolači iz njegove redovite proizvodnje, već deserti koje osmišljava ekskluzivno za novi Maredo. O Hromalićevim desertima ćemo idući put, a vi u međuvremenu svakako navratite u Maredo i počastite sebe i drage osobe obrokom u kojem ćete doista uživati... i to u predivnom ambijentu.