Jeste li kad čuli za Buddha Bowl? Riječ je o jednostavnom obroku koji stane u jednu zdjelu, obično je vegetarijanski ili veganski, a uključuje rižu ili cjelovite žitarice, svježe povrće i biljne proteine. Često se poslužuje hladno, no neke se varijante poslužuju s toplim temeljcem. Često ga se zove i grain bowl, hipie bowl, macro bowl, pa i power bowl, a prema Danu Zigmondu, zen svećeniku i autoru Buddhine dijete, naziv Buddha Bowl mogao bi imati vrlo doslovno podrijetlo. “Buddha se svakog jutra budio prije zore i nosio svoju zdjelu cestama ili stazama gdje god je boravio. Lokalni ljudi stavljali bi hranu u zdjelu kao donaciju, a on bi na kraju pojeo sve što bi dobio”, rekao je za Epicurious. “To je bio originalni Buddha Bowl: velika zdjela bilo koje hrane koju su seljani imali na raspolaganju i koju su si mogli priuštiti.”

profimedia-0725015669.jpg
Profimedia 

A kako se danas radi Buddha Bowl? Valja početi s osnovnim sastojkom po izboru – često žitaricama, lisnatim povrćem ili oboje – a zatim dodati razne dodatke, koji obično uključuju narezano povrće. Posljednje komponente su izvori proteina, poput slanutka ili tofua, te lagani preljev.
Na internetu se može pronaći mnoštvo recepata za Buddha Bowl, ali valja imati na umu da Buddha Bowl zapravo obrok koji je stvoren za improvizaciju i prilagodbu na temelju onoga što imate pri ruci i kombinacije sastojaka koju volite. U nastavku provjerite jedan od brojnih recepata za Buddha Bowl, sa slanutkom i avokadom.

profimedia-0342095012.jpg
Profimedia 

Sastojci:
1 limenka slanutka
Listovi salate (zelene i/ili rikole)
Paprika, sol, papar
Maslinovo ulje
Svježe iscijeđeni limunov sok
Tahini pasta
Svježe mljeveni češnjak
Rotkvice
Kriške avokada
Cherry rajčice
Mrkva
Sezam

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Stavite slanutak u zdjelu pokapanu maslinovim uljem i pola žličice paprike te malo soli i papra. Promiješajte te tako začinjen slanutak pecite na limu za pečenje u pećnici oko 25 minuta. U međuvremenu napraviti tahini preljev - pomiješajte 30 ml maslinovog ulja, 20 ml tahini umaka, sok od pola limuna, pola zgnječenog režnja češnjaka, 1/2 žličice kurkume u prahu.
Nakon 35 minuta izvadite slanutak, stavite ga u zdjelu, dodajte narezani avokado, salatu, narezane rotkvice, cherry rajčice i mrkvu, pospite sezamom i preko svega prelijte tahini preljev.