Jučer smo pisali o tome zašto trebamo iskoristiti sezonu kestenja, a danas ćemo se baviti time kako ih ispeći kod kuće, u pećnici, ali i kako ih pripremiti, oguliti, začiniti, poslužiti i pohraniti.
No, prije nego se bacimo na pripremu, kestene prvo moramo - nabaviti! Ono što je važno prilikom kupovine (ili branja) svježih kestena jest da odaberemo plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Tražimo debele, glatke, sjajne plodove, bez mrlja i plijesni. Kesten je dobro opipati između prstiju kako bismo bili sigurni da koža nije suha.
Kada ih primimo u ruku, težina bi trebala odgovarati njihovoj veličini a ako primjetimo da imaju šuplji zvuk kad ih tresemo, to kestenje izbjegavamo. Dobro je birati plodove jednake veličine jer će se prilikom pečenja ravnomjerno ispeći. Također, ubrane ili kupljene kestene prije upotrebe trebamo čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

chestnuts-gc0f0d6654_1920.jpg
Pixabay 

Sad kad smo nabavili kestene, bacimo se na njihovu pripremu i pečenje. Prvo ćemo ih dobro oprati pod hladnom vodom kako bismo se riješili svih nečistoća. Onda ćemo ih zarezati - stavimo ravnu stranu kestena prema dolje na dasku za rezanje sa zaobljenom (trbušnom) stranom okrenutom prema gore. Čvrsto držimo kesten i oštrim nožem zarežemo vodoravno preko zaobljene strane. Zatim okrenemo kesten za 90 stupnjeva i napravimo drugi rez oblikujući "X". Dobro je paziti da ne zarežemo unutarnju kožu. Sad je na redu namakanje - prebacit ćemo kestene u zdjelu, preliti ih hladnom vodom iz slavine i ostaviti da odstoje sat vremena. U međuvremenu ćemo zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva C.

profimedia-0117433300.jpg
Profimedia 

Nakon što su se kesteni dobro namočili (ovo je važan korak da bi nam guljenje kasnije bilo što lakše), trebamo ih ocijediti i posložiti na lim za pečenje u jednom sloju. Pečemo 25-30 minuta, pažljivo pazeći; možemo ih i okrenuti nekoliko puta ako je potrebno. Trebali bi biti potpuno pečeni kada se kožica povuče/otvori, a meso iznutra omekša.

Potom vadimo kestenje iz pećnice i stavimo ih u kuhinjsku krpu. Sakupimo rubove tkanine u sredini i pretvorimo je u malu vrećicu. Pustiimo ih da se kuhaju na pari u “vrećici” 10-15 minuta. Alternativno, možemo koristiti papirnatu vrećicu - jednostavno u nju stavimo vruće pečene kestene, zarolamo vrećicu zadržavajući paru i pustimo da se kuha 10-15 minuta.

profimedia-0269471137.jpg
Profimedia 

Pazeći da se ne opečemo, nježno stisnemo kestene koristeći kuhinjsku krpu ili papirnatu vrećicu kao štit za uklanjanje kore. Trebali bismo čuti pucketanje pečenih kožica dok to radimo. Ako ne možemo rukom ukloniti unutarnju koru, ogulimo je malim oštrim nožem. Tako oguljeni kesteni spremni za uživanje.

Možemo ih jesti ovako jednostavno pečene ili ih pak dodatno začiniti. Primjerice, možemo pripremiti mješavinu od 4 žlice otopljenog maslaca, 1 žlice šećera i ¼ žličice mljevenog cimeta te time pokapati kestene. Pečeni kesteni dobro se slažu i s mješavinom začina za pitu od jabuka a nećemo pogriješiti ni ako ih začinimo s nasjeckanim svježim ružmarinom ili kaduljom, morskom soli i crnim paprom pomiješanim s maslom.

Pečene kestene držimo u hermetički zatvorenoj posudi i čuvamo u hladnjaku do 4 dana.